НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как се размножават зюмбюли?

Как се размножават зюмбюли?

0
Размножаване на зюмбюли от една луковица
Как се размножават зюмбюли?

Размножаване на зюмбюли от една луковица е напълно възможно. Всеки може да се справи.

Луковичните цветя се размножават доста лесно. Въпреки това, за да получите много цветя, обикновено се нуждаете и от много посадъчен материал – луковици. Но за да получите много разсад на зюмбюли наведнъж, не е нужно да купувате много луковици – достатъчно е да имате само една!

Винаги използвайте чисти инструменти, когато работите. Отрежете горната част на луковицата на зюмбюла с около 1/3.

Сега разрежете половината луковица на кръст. Във разрезите поставете клечка за зъби, така че луковицата да е леко разделена и разрезът да е очевиден.

Оставете я така да изсъхне за 2 дни. В противен случай, ако я засадите веднага, има голяма вероятност да изгние. Засадете луковицата с клечките за зъби след два дни. Навлажнете почвата обилно, но не позволявайте на влагата да навлезе в разрезите!

Поддържайте подходяща влага и светлина за луковицата. След около 1,5-2 месеца луковицата ще даде първите листа на бъдещите цветя.

Размножаване на зюмбюли от една луковица

Извадете луковицата много внимателно от почвата, без да повредите корените. Погледнете внимателно: ще бъдете изненадани от броя на разсада – луковици! Ще бъдат около 4-5.

Размножаване на зюмбюли от една луковица

Тези, които имат вече лист и няколко корена, могат внимателно да се отделят от майчината луковица. Тези, които все още нямат листа, най-добре е да не се докосват – те не са достатъчно силни.

Размножаване на зюмбюли от една луковица

Вижте още: Дафиновият лист ще улесни ежедневието ви

Засадете луковицата обратно в земята, така че останалите млади издънки да пораснат. Разсадът, който е бил отделен, може безопасно да бъде засаден в индивидуална саксия и да продължите да се грижите за него като за възрастно растение. Луковицата майка трябва да се извади от земята, когато се появят 2-3 нови стъбла над земята – за отделяне на новите растения!

Както виждате, размножаване на зюмбюли от една луковица е много лесна задача.