НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Кучето може да подуши болестта на стопанина си

Кучето може да подуши болестта на стопанина си

0
Кучето подушва болестите още преди да са се появили симптомите
Кучето може да подуши болестта на стопанина си

Кучето подушва болестите още преди да са се появили симптомите. Може да усети миризмата на рак на белия дроб по дъха на собственика си.

Говорим за обикновен домашен любимец, а не за специално обучени животни.

Обонянието на кучето може да открие единици в трилион молекули. Това означава, че нещо, сравнимо с капка вода в олимпийски басейн, е молекулата, която то може да открие.

Домашният любимец има 40 пъти повече рецептори от хората, нещо непонятно за нашите разбирания. С тази способност кучето подушва болестите.

Всичко, което променя миризмата ни, дори на молекулярно ниво, може да бъде усетено от кучето.

Това все още не е 100% решение. За определени заболявания и състояния тази вероятност е много висока и се движи до 80%.

За диагностицирането на рак на гърдата британските учени си помагат с роботи (които все още са в процес на разработка и изследвания), които анализират молекули на миризмата, нещо подобно на кучетата. Но този метод все още е в процес на развитие.

Кучето подушва болестите и не само тях.

Болест на Паркинсон и мигрена

Идеята се заражда, когато шотландка, с развито обоняние, шест години преди началото на болестта на Паркинсон забелязала, че съпругът й има различна миризма.

Това е последвано от изследвания в Манчестър и обучение на кучета, които биха могли да подушат болестта.

Промяна в нивата на кръвната захар

Научните изследвания потвърдиха, че кучетата могат да усетят спад в нивата на кръвната захар. По миризмата на нашата пот те могат да определят точно в какво състояние се намираме, което е особено важно за диабетиците.

Специално обучените кучета могат да помогнат на тези хора да открият проблема и да потърсят помощ от лекар много по-рано.

Рак

При болен клетките функционират по различен начин, отколкото при здрав човек, т. е. бързо се размножават, за да може туморът да расте. Повредените клетки произвеждат специфичен протеин, който кучетата могат да помиришат. Доказано е, че кучетата усещат миризмата на рак на белия дроб чрез дъха на собственика или рак на простатата и бъбреците чрез миризмата на урината.

Кучетата могат дори да помиришат промени в кожните клетки и да открият меланом, както и рак на дебелото черво. Някои клиники по света използват специално обучени кучета, които могат да открият рак на гърдата в ранен стадий.

Идентичност

Повечето хора се разпознават по външния си вид, но не и кучетата. Те разчитат на носа си. За кучетата всеки индивид има уникална миризма, точно като пръстов отпечатък.

Експертите твърдят, че кучетата могат да разпознават човек, дори когато ароматът му е смесен с парфюм или маскиран като някой друг. Освен това, кучетата различават еднояйчните близнаци само по миризмата им. Тази способност се използва от полицията и други служби, когато е необходимо да се търсят изчезнали хора или при други спешни случаи.

Епилептичен пристъп

Кучетата могат да усетят, когато собственикът им е заплашен от припадък 45 минути преди това да се случи. Въпреки че точният механизъм на откриване не е известен, се предполага, че кучето може да усети миризмата, която човек отделя преди пристъпа. В този случай кучето може да се държи странно, да лае и да ръмжи. Също така, по време на пристъпа кучетата остават до стопаните си и ги пазят.

Знае, че сте докосвали друго куче

Кучетата си изпращат съобщения едно на друго, като отделят феромони, секретирани чрез урината, кожата, козината и изпражненията. Ако посетите приятел, който има куче, вашият домашен любимец ще разбере веднага.

Той ще ви помирише, когато се върнете у дома. Информацията, която ще получи, ще бъде за това какво е кучето, колко е голямо и дали е здраво. Ако е ревниво, ще се държи обидено и ще откаже да контактува с вас.

Бременност

Ако сте бременна, тялото ви преминава през серия от хормонални промени, които вашият домашен любимец просто не може да игнорира. Тъй като сте станали различен човек за тях, те също могат да променят отношението си към вас.

Вижте още: Народни поверия за късмет и щастие

Буря и ураган

Те могат да предскажат дори най-малките промени във времето. Освен това, те имат изострено усещане за геомагнитното поле и вибрации, така че тяхната прогноза за промяна на времето може наистина да бъде точна.

Болест на Адисон

Това опасно състояние, което може да изложи пациента на риск от смърт (често в безсъзнание и нужда от реанимация), може да бъде усетено от кучето. То започва да се държи странно.