НАЧАЛО ЗДРАВЕ Знаци, че прекалявате с консумацията на кафе

Знаци, че прекалявате с консумацията на кафе

0
Прекалена консумация на кафе: Предупредителни знаци
Знаци, че прекалявате с консумацията на кафе

Прекалена консумация на кафе – последиците за здравето могат да бъдат опасни. Ето как да ги предотвратите.

За повечето от нас кафето е истински еликсир за дългите и натоварени дни.

Когато, обаче, сме уморени и постоянно имаме много работа, рискуваме да изпием твърде много кафе, а това може да се отрази както на настроението, така и на здравето ни.

Няколко проучвания показват, че високата консумация на кофеин (около 500-600 милиграма, еквивалент на 5 чаши кафе) може да има много странични ефекти.

Така че, следващия път, когато почувствате нужда да пиете много кафе, помислете за следното:

Слухови халюцинации

Това е заключението от изследване на учени от университета в Мелбърн, които описват кафето като “най-широко използваното психоактивно лекарство”. Проучването включва 92 доброволци, които са били помолени да слушат непрекъснат звук, наречен “бял шум”.

Професор Саймън Кроу им казва, че ще чуят части от песента “White Christmas” между моментите с бял шум и че трябва да натиснат бутон, когато я чуят.

Не са пускали такава песен, но хората, които са били много стресирани и с високи нива на кофеин, смятат, че са чули песента.

Ефекти върху черния дроб

Високата консумация на кофеин може да повлияе на черния дроб, особено ако приемате често болкоуспокояващи.

Около 75% от чернодробната тъкан може да бъде увредена или хирургично отстранена без чернодробна недостатъчност.

За това могат да допринесат големите дози кафе, особено когато напитката се комбинира с парацетамол, сочи изследване на учени от Вашингтонския университет.

Високо налягане

Изследване на учени от университета Карнеги Мелън установило, че при прекалена консумация на кафе се повишава кръвното налягане, стимулира се сърцето и се увеличава честотата на дишане.

Напрежение

Поради увеличаването на сърдечната честота и дихателната честота, мозъкът изпитва недостиг на кислород, от който се нуждае, за да мисли спокойно и рационално, обяснява същото проучване, споменато по-горе.

Безсъние

Този страничен ефект не се проявява при всички пиещи кафе, зависи от индивидуалната поносимост към кофеина.

Кофеинът се елиминира от тялото в рамките на 24 часа.

Пристрастяване

Както всеки друг стимулант, кофеинът предизвиква физиологична и психологическа зависимост. Ето защо, ако решите да ограничите консумацията на кафе, трябва да го направите под наблюдението на Вашия лекар.

Мигрена

Изследователи от Центъра “Джон Хопкинс” установили, че спирането на кафето причинява мигрена, умора, безсъние и затруднено концентриране.

Депресия

Някои хора изпадат в депресия и изпитват грипоподобни симптоми, когато спрат да пият кафе. Друг такъв симптом е тревожността, която се среща и при хора, които внезапно ограничават консумацията на кафе.

Мързел

Проучване от Университета на Британска Колумбия върху гризачи установило, че високата консумация на кафе намалява средния темп на работа на работниците.

Вижте още: Ползи от сусама за здравето

Остеопороза

Добрата новина е, че този страничен ефект може да бъде преодолян чрез осигуряване на адекватно снабдяване с калций и витамин D и ограничаване на кафето до по-малко от три чаши на ден (около 300 mg кофеин на ден).

Кафето има и големи ползи за здравето. Други проучвания установяват, че е полезно за здравето, дори и в големи количества, ако тялото го понася добре. Ето защо е най-добре индивидуално да оцените въздействието му върху собственото ви здраве и благополучие.