НАЧАЛО ЗДРАВЕ Признаци, че щитовидната жлеза не работи правилно

Признаци, че щитовидната жлеза не работи правилно

0
Работата на щитовидната жлеза е нарушена при следните симптоми
Признаци, че щитовидната жлеза не работи правилно

Работата на щитовидната жлеза може да бъде нарушена, ако са налице определени симптоми. Ето кои са те.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират обмяната на веществата и растежа на клетките и оказват пряко влияние върху състоянието на организма като цяло. Според статистиката нарушения на щитовидната жлеза се наблюдават при всеки трети човек. Нарушенията могат да бъдат различни, както и болестите, които ги провокират. Важно е да разпознаете проблема навреме и да помолите за помощ.

Тъга и депресия

Тъга понякога дори е полезна, но ако меланхолията започне да ви преследва постοянно, може би трябва да проверите състоянието на щитовидната си жлеза.

Запек

В някои случаи причината за проблема е не стомахът, а щитовидната жлеза.

Недоспиване

Ставането от леглото сутрин е трудно за всички. Но, ако във вашия случай думата “трудно” вече може да бъде заменена с “невъзможно”, най-вероятно проблемът е в щитовидната жлеза. Ако продължавате да се чувствате “на автопилот” през целия ден и ви се спи, по-добре е да отидете на лекар.

Суха кожа, косопад

Хипотиреоидизмът много често води до изсушаване на кожата. Често причината за промените в структурата на кожата се крие в бавния метаболизъм. В резултат на това косата също става слаба и чуплива и започва да пада.

Наднормено тегло

Внезапното покачване на килограми, без да променяте нито диетата, нито начина на живот, може да сигнализира за проблеми с щитовидната жлеза.

Липса на интерес към секса

Неправилната работа на щитовидната жлеза води до намаляване на либидото.

Мускулна болка и напрежение

Ако постоянно изпитвате дискомфорт при обичайната си физическа активност, струва си да помислите за посещение при лекар.

Ускорен пулс

Ако сте се влюбили, значи всичко е наред. Но, ако изглежда, че няма за какво да се тревожите и да се вълнувате, и сърцето ви изведнъж започне да бие нервно, отидете на лекар.

Главозамайване

И не само това. Ако забележите, че вниманието и паметта ви изведнъж започват да работят на скокове, спомняте си нещо, след това забравяте, след това се отпускате, след това се концентрирате, най-добре е да проверите щитовидната жлеза.

Високо налягане

Една от причините за високото кръвно налягане може да бъде нарушение в работата на щитовидната жлеза.

Повишен апетит и промяна на вкуса

Вкусът на храната внезапно се е променил? Не харесвате това, което някога сте харесвали? Или изведнъж усещате просто вълчи глад? Това е още един сигнал да проверите щитовидната си жлеза.

Болка във врата или гърлото

Понякога може да се появи и болка във врата или гърлото. Ако изведнъж започнете да преглъщате трудно, най-добре е да се консултирате със специалист.

Вижте още: Напитка при суха и упорита кашлица

Има много други съвети как да идентифицирате нарушения в работата на щитовидната жлеза.

Например, вземете вода в устата си и се опитайте да преглъщате възможно най-бавно, ако в гърлото ви се появят необичайни усещания, време е да отидете на лекар. Но, както знаете, веднага щом се замислим за собственото си здраве, започваме да забелязваме симптоми на всички болести по света.

Навременните посещения при лекар и тестовете ще помогнат наистина да се намали рискът от появата на заболяване.