НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Рецепта за домашна моцарела

Рецепта за домашна моцарела

0
Рецепта за моцарела, по-вкусна от тази от магазина
Рецепта за домашна моцарела

Рецепта за моцарела ви представяме днес. Всеки може да я направи.

Цената на моцарелата в магазина е откровено надценена и самото сирене най-често се продава твърдо. В същото време можете да си приготвите снежнобели топки истинска моцарела у дома. Ще ви отнеме около половин час. И най-важното е, че текстурата на сиренето е мека.

Необходими продукти:

  • 5 литра мляко
  • 1 с. л. лимонена киселина

Приготвяне:

Изсипете млякото в тенджера и го загрейте до 50 градуса. Използвайте обикновен кухненски термометър.

Когато млякото достигне температура от 50 градуса, изключете котлона и започнете да добавяте лимонената киселина в млякото, като разбърквате непрекъснато. Съставът веднага ще започне да се подсирва, суроватката ще се отдели. Разбъркайте отново и оставете за 10 минути, за да може да се отдели цялото сирене.

Извадете го с ръце. Изстискайте и прехвърлете в гевгир: сега трябва да работите с него като с тесто, разтягане и месене. Загрейте суроватката до 80 градуса и сложете сиренето в нея.

Сложете ръкавици, за да предпазите ръцете си и отново омесете сиренето като тесто. Текстурата ще се промени точно пред очите ви. След няколко минути сиренето ще стане еластично, с гладка повърхност.

Вижте още: Шоколадов чийзкейк

Разделете го на малки кръгли парчета и веднага го прехвърлете в студена вода, тя стабилизира формата.

По тази рецепта моцарелата се получава с класически неутрален вкус. Можете да добавите сол и подправки към суроватката, ако желаете.

Споделете тази лесна рецепта за моцарела с приятелите си!