НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да се справите с детската истерия особено когато сте на публично...

Как да се справите с детската истерия особено когато сте на публично място?

0
Детската истерия и как да се справите с нея?
Как да се справите с детската истерия особено когато сте на публично място?

Детската истерия е проблем, с който се е сблъсквал всеки родител. Важно е да знаете как да реагирате в подобна ситуация.

Колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно е да се намери правилният подход за решаване на проблемите. Детската истерия е кошмар за много родители, защото не всеки може да се справи. Това е особено вярно, когато истерията започва на многолюдно място, където повечето от околните гледат укорително развълнувания родител.

Според изследвания детският плач е един от най-неприятните звуци за нашите уши. Ето защо, когато едно дете избухне на оживено място, ние се стремим да успокоим мъничето възможно най-скоро или поне да го изведем от стаята. Но какво ще стане, ако детето не може да се успокои?

Как да помогнем на детето да се справи с емоциите?

Както знаете, избухването на детето е знак, че не се чувства добре. Няма значение дали е гладно, уморено или разстроено, че сте купили розова тоалетна хартия, а не зелена. Можете, обаче, да помогнете на детето си да се справи с негативните си емоции.

Когато племенницата ми постоянно изпадаше в истерии, сестра ми се консултира с детски психолог. Тя не очакваше особено ефективен съвет и смяташе, че ще я посъветва да запази спокойствие. Но психологът я изненада, като й препоръча метод, който работи в 99% от случаите.

Когато детето избухне, трябва да клекнете и да се изравните на неговото ниво и да му зададете въпроса: „Проблемът, който те кара да плачеш, малък, среден или голям е?“ Обикновено в този момент детето започва да мисли за мащаба на проблема, като го анализира. Разбира се, 3-4-годишно дете няма да може да направи това веднага, но това поне ще го разсее от истерията.

Когато детето вече е способно да осъзнае чувствата си и постепенно се научи да ги разбира, трябва да му обясните, че всички проблеми могат да бъдат разделени на 3 групи:

Малки проблеми – които нямат последствия и могат да бъдат решени много бързо.

Средните проблеми също могат да бъдат решени, но това отнема малко повече време.

Това ще помогне на детето да разбере, че някои трудности в живота изискват малко повече усилия и време за разрешаване.

Големите проблеми са най-трудните. Някои от тях не могат да бъдат решени, те могат само да бъдат облекчени. Други изискват много усилия и време за решаване.

В момента, когато детето започне да изпада в истерия, трябва да го попитате за нивото на проблема. То ще започне да мисли за това и постепенно ще се отклони от плача. След като самото дете идентифицира проблема си, трябва да го попитате какво е неговото решение. Първоначално ще трябва да му помагате, като задавате насочващи въпроси. Но много скоро детето ще може само да предложи решения, улеснявайки живота на родителя.

Когато учите детето как да контролира емоциите си, трябва да разберете, че мащабът на проблема за вас и него е различен. Например, за вас липсата на чорапогащи с цветя в магазина е малък проблем. Но за детето това може да бъде истински проблем.

В такива моменти е важно да запомните, че трябва да уважавате всички чувства на детето. Не бива да обезценявате големите, според детето, неприятности. В крайна сметка, ако самото то разглежда този проблем като такъв, тогава така трябва да го приемете и вие. По-добре е, след като проблемът бъде решен, да анализирате с детето дали наистина всичко е било от такова голямо значение. Това ще го научи да мисли критично и да анализира случващото се.

Независимо от причината и размера на детската истерия, има някои общи съвети, които родителите трябва да следват. Не забравяйте, че основното е да научите детето да идентифицира какво чувства и да се справя с емоциите си.

Запазете спокойствие. Този съвет е може би най-трудният за следване. Не забравяйте, че вашата агресия само ще засили детската истерия. Говорете с детето си спокойно, без викове и упреци. Ако позволи, прегърнете го.

Не обръщайте внимание на реакциите на другите. Ако детето е попречило на някого, извинете се. Нека чуе как действията му карат хората около него да се чувстват некомфортно.

Предложете компромис. Например, ако детето иска нова играчка, предложете първо да изхвърлите или подарите нещо, с което вече не играе. Вероятно, докато се прибере вкъщи, идеята за нова кукла или кола ще бъде забравена.

Говорете за чувствата. Тъй като психиката на детето все още не е достатъчно развита, то не е в състояние да различи всичките си чувства. Неспособността да се справи с емоциите поражда истерия. Опитайте се да говорите с него за това какво чувства. То трябва да знае, че може да се чувства обидено, наранено, тъжно. Говорете с детето си за начини за решаване на проблема.

Бъдете уверени. Колкото и да искате да се откажете и по този начин да спрете сълзите, трябва да запазите твърдост и увереност. Не забравяйте, че избухването на детето не трябва да се превръща в метод за манипулация, когато всички забрани отпадат, при условие, че се успокои.

Вижте още: Закони за привличане на пари

Пригответе лека закуска. Не забравяйте, че много често истерията се появява в момента, когато детето е гладно или жадно. Разбира се, не бива да неутрализирате истерията с храна. Но се случва то просто да не може да разбере и обясни какво го притеснява. Ето защо малка бутилка вода и торбичка здравословни закуски в чантата ви могат да ви бъдат много полезни.

Един малък човек все още не знае как да се справи с пълната гама от емоции, които могат да го завладеят. И в този момент задачата на родителите е да бъдат мъдри.