НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да предотвратите изсъхването на пъпките на орхидеята?

Как да предотвратите изсъхването на пъпките на орхидеята?

0
Пъпките на орхидеята изсъхват по няколко причини
Как да предотвратите изсъхването на пъпките на орхидеята?

Пъпките на орхидеята изсъхват по няколко причини. Ако искате да разберете какви са те и как да го предотвратите, тогава прочетете полезната информация в тази статия.

Първата причина е недостиг на хранителни вещества. Азотът, фосфорът и калият са основни елементи за нормалното функциониране на орхидеите. В природата орхидеята получава всичко необходимо от околната среда, а в ограничените условия на апартамента тя няма откъде да получи хранителни вещества, освен чрез подхранване. Ето защо, не забравяйте да наторявате орхидеята, според инструкциите на опаковката.

Втората причина е появата на вредители. На първо място, това са трипси. Ако живеете в къща, нашествието на насекоми е доста често. Насекомите отнемат от орхидеята необходимите й хранителни вещества, за да образува пъпки. Затова простото правило е следното: не пренебрегвайте превантивните мерки срещу вредителите!

Вижте още: Терлици на една кука

Третата причина е стресът. Пъпките на орхидеята изсъхват главно поради тази причина. За орхидеите стрес са температурните промени: рязко покачване от 10 градуса или повече; пропускане на поливане; преполиване; постоянно висока температура в стаята (повече от 24 градуса); ниска влажност; недостиг на светлина. Между другото, дори рязкото повишаване или намаляване на атмосферното налягане може да повлияе на орхидеята. Някои пъпки започват да изсъхват преди още да са се образували. Следете орхидеята си и се опитайте да се погрижите за нея навреме.