НАЧАЛО ЗДРАВЕ Продукти, които предотвратяват тромбоза и емболия

Продукти, които предотвратяват тромбоза и емболия

0
Тромбоза и емболия: две опасни състояния. Важна информация
Продукти, които предотвратяват тромбоза и емболия

Тромбоза и емболия възникват поради различни причини. Те са свързани със запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до смърт.

Докато тромбозата се появява във вените и артериите, емболията представлява движение на кръвния съсирек. Много хора са изложени на риск, особено тези с разширени вени.

Какво можете да направите, за да предотвратите този сериозен проблем? Разбира се, тези нарушения не могат да бъдат избегнати на 100%, но можете да намалите риска, като водите здравословен начин на живот.

Всеки може да промени навиците си и начина си на живот. Ако имате наследствена предразположеност към тромбоза, време е да се погрижите за себе си, да анализирате критично диетата си и да водите по-активен начин на живот.

Днес искаме да ви разкажем малко повече за тази важна тема и да ви предложим списък с продукти, които да включите във вашата диета.

Причини за тромбоза и емболия

И двете се основават на различни фактори, които обикновено се свързват с начина на живот, генетични фактори и други съпътстващи състояния:

  • висок холестерол и триглицериди
  • заседнал начин на живот
  • противозачатъчни хапчета или естрогенни хормони (особено при жени, които пушат)
  • бременност
  • затлъстяване
  • проблеми със сърцето или бъбреците
  • генетична предразположеност

Както можете да видите, много от тези рискови фактори не могат да бъдат избегнати. Но само защото сте бременна или имате висок холестерол, не означава, че имате кръвни съсиреци.

Вие сте изложени на риск, но това не е причина или следствие.

Така че нека разберем каква е разликата между тромбоза и емболия.

Тромбозата е натрупване на кръв във вените или артериите поради съсирване, промяна в кръвоносен съд или увреждане на стената на артерията.

Емболията може да бъде резултат от тромбоза или натрупване на мазнини, амниотична течност или дори въглероден диоксид (при водолази).

Какви храни могат да помогнат за предотвратяване на тези опасни състояния?

Лимон

Това е чудесен начин да подсилите имунната си система, да премахнете токсините и да се борите със свободните радикали. Но знаете ли, че лимоните могат да бъдат много мощни за подобряване на кръвообращението и увеличаване на производството на червени кръвни клетки?

Пийте вода с лимонов сок всеки ден или добавете малко сок към салатата си.

Зехтин

Зехтинът е естествен източник на омега-6 мастни киселини, които са идеални за понижаване на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Със зехтина можете да поддържате артериите си еластични и да намалите натрупването на тромбоцити, което може да възпрепятства притока на кръв и да увеличи риска от тромбоза.

Авокадо

Авокадото може да бъде дори по-полезно от зехтина. Опитайте да ядете половин авокадо три пъти седмично за закуска. Вашите артерии ще ви благодарят.

Една скилидка чесън дневно

Яжте скилидка чесън поне веднъж на ден. Чесънът е богат на алицин, ензим, който насърчава здравето на сърцето и имунитета и има антикоагулантен ефект, който стимулира притока на кръв.

Целина

Целината е богата на антиоксиданти, витамини и фитонутриенти, които регулират кръвното налягане. Този зеленчук също помага за понижаване на нивата на кортизола (хормонът на стреса) в кръвта, което може да окаже значително влияние върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Ако консумирате целина сурова или на сок редовно, ще имате по-чисти и по-гъвкави артерии.

Сок от червена боровинка

Една от най-добрите естествени възможности за подобряване на кръвообращението е червената боровинка. Благодарение на антикоагулантния й ефект ще подобрите кръвообращението си. Пийте сок от червена боровинка и яжте сушени или дори замразени боровинки след края на сезона.

Вижте още: Домашна смес за разширени вени

Моркови

Морковите са отличен източник на бета-каротин – вещество, което намалява вероятността от инфаркти и балансира нивата на холестерола.

Струва си да увеличите консумацията на тези полезни продукти.