НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Дишаме ли правилно?

Дишаме ли правилно?

0
Кое дишане е правилно за нашето здраве?
Дишаме ли правилно?

Кое дишане е правилно за нашето здраве? Ще разберем това в днешната статия.

Сред всички дихателни техники и упражнения, базирани на знанията, предадени ни от източните монаси, особено се откроява методът на Константин Бутейко.

Неговият метод е предложен за лечение на много заболявания на дихателните пътища, като значително подобрява качеството на живот на хората.

Лечение с кислород

На първо място, методът се основава на иновативната теория на Константин Павлович, че някои заболявания са следствие от „болестта на дълбокото дишане“.

Излишният обем и скорост на дишане причиняват метаболитни нарушения.

Неговата техника подобрява и нормализира приема на кислород.

Дълбокото дишане, според Бутейко, има пагубен ефект върху цялото тяло. Поради дълбокото дишане нивото на приетия кислород измества въглеродния диоксид, който ни помага да функционираме правилно.

Професор Бутейко твърди, че правилното дишане през носа може да спаси човек от хипертония, астма и алергични реакции.

Между другото, според Константин Павлович, дълбокото дишане води до наддаване на тегло и затлъстяване. И като промените обичайната дълбочина на дишане, можете да се справите със стотици болести!

Съвременната медицина потвърждава ефективността на техниката Бутейко, особено като лечение на респираторни заболявания. Също така, техниката се използва успешно при хора с пристъпи на паника и депресия.

Освен това, според самия Константин Павлович, дишането по неговия метод може напълно да направи раждането безболезнено.

“Дишането е атомна енергия, играта с нея е равна на смърт!”

Въпреки неоспоримите ползи, дихателният метод на Константин Павлович не може да се използва безцелно и има редица сериозни противопоказания:

  • бременност
  • диабет
  • комплексни нарушения на нервната система
  • обостряне на хронични и сезонни заболявания
  • болести, при които се нарушава притока на кръв към кората на главния мозък
  • сърдечна операция и проблеми с клапите

„Създадох точна наука за дишането, базирана на законите на физиологията. Дишането е функция, която може да бъде измерена. Намесата в дишането е просто опасно. Където не се правят измервания, чуваме празни приказки: дишайте с диафрагмата, дишайте със стомаха, ще има повече кислород! Кой го е измерил или доказал? Никой нищо не е измервал, но мнозина говорят за дишане.”

“Трябва да усетите дъха си“, казва Константин Павлович. И за да научите как да го правите правилно, първо трябва да определите състоянието на тялото си. Този кратък тест ще ви помогне.

Тест-диагностика на състоянието на тялото:

Седнете и се опитайте да се отпуснете напълно.

Поемете си нормално въздух и издишайте.

Докато издишвате, задръжте дъха си.

Запишете времето от задържането на дъха си до първото желание да си поемете следващия дъх.

Вижте още: Как да разположим леглото в спалнята?

Резултатът ще определи състоянието на вашето здраве и издръжливост: 0-30 секунди – средно, 1 минута е добър индикатор, повече от 1 минута – отличен индикатор.

Въз основа на резултата ще бъде възможно да се прецени колко постепенно трябва да бъде въвеждането на дихателната техника Бутейко в живота ви. И не забравяйте, че трябва да работите само със специалист по дишане!

Вече знаете кое дишане е правилно за вашето здраве.