НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Полезна ли е ежедневната консумация на яйца?

Полезна ли е ежедневната консумация на яйца?

0
Полезни ли са яйцата и колко често да ги ядем?
Полезна ли е ежедневната консумация на яйца?

Полезни ли са яйцата, ако ги ядем всеки ден? Човечеството консумира птичи яйца от стотици години. Но през последните десетилетия спорове за този продукт се водят както от учени, така и от обикновени хора.

Допринасят ли за повишаване на холестерола? Кои яйца са по-полезни – варените или суровите? На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим сега.

Полезни ли са яйцата и ястията с тях, ако ги включим в ежедневното меню?

Полезно е, разбира се. Яйченият белтък се абсорбира добре, утолява глада и помага на мускулите да работят правилно. Що се отнася до холестерола, на който е богат жълтъкът, това не е “вредният” холестерол, който провокира появата на плаки по стените на кръвоносните съдове и други неприятности. Холестеролът от жълтъците е просто необходим за организма, но в разумни дози.

Можете да ядете по две яйца, но не го правете редовно. Излишните мазнини и протеини са вредни за черния дроб и бъбреците и насърчават наддаването на тегло.

Кои яйца са по-полезни?

Протеинът от суровите яйца се усвоява много по-бавно, отколкото от варените или пържените яйца, но при варене или пържене на яйцата се губят част от калия, фосфора и витамините. Има ли риск от салмонелоза, ако пиете сурови яйца? Има, но малък. Всички закупени яйца обикновено се пастьоризират. Дори при домашните яйца на 30 хиляди само едно е заразено със салмонела. Но, разбира се, измиването на яйцата преди готвене няма да е излишно.

Яйцата с кафява черупка са по-добри от белите

Това не е така. Цветът на черупката не влияе на количеството протеин, холин или други компоненти в яйцето и зависи от породата кокошки и диетата им, както и от това дали птицата се е разхождала свободно или е отглеждана в клетка.

Цветът на жълтъка

Цветът му се влияе от диетата на птиците: жълтъците са по-ярки, ако кокошките са хранени с царевица, коприва и люцерна. Светлите жълтъци не показват, че яйцето е развалено или не е полезно.

Съхранение

Необходимо ли е яйцата да се съхраняват в хладилник и да се измиват? Желателно е да се измият, но имайте предвид, че измиването унищожава не само салмонелата, но и защитния слой на черупката. Ето защо, след измиване, яйцата трябва да се сварят веднага или да се поставят в хладилник, за да не счупят. И не избирайте да ги съхранявате в отделението на вратата. Яйцата се нуждаят от постоянна температура за съхранение. Средният рафт ще бъде идеалното място.

Вижте още: Как да се справим с тревожността?

Яйцата укрепват косата и ревитализират кожата

Така е. Но само ако ги ядете, а не правите маски от тях. Когато се нанася върху кожата или косата, протеинът просто полепва по повърхността, оттук и ефектът на гладкост и стегнатост на кожата и блясък на косата. Но след като измиете със сапун кожата и главата си с шампоан, филмът, създаден от белтъка ще се отмие. Протеинът, каротинът и витамините от яйцата се усвояват по-добре и ще допринесат за красотата ви, само когато попаднат в стомаха.