НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Мама помага на брат ми, а аз търпя нейните капризи

Мама помага на брат ми, а аз търпя нейните капризи

Понякога отношението на родителите към децата е различно
Мама помага на брат ми, а аз търпя нейните капризи

Майка ми се опитва да помогне на брат ми да се измъкне от проблемите, в които се забърка. Тя взе решение да продаде апартамента и да даде половината от парите на Влади. Самата тя си купи по-малък дом, който все още не беше построен.

Мама каза, че са й обещали да й дадат ключовете за новия дом след 8 месеца, но мисля, че ще трябва да почака още. Разбира се, майка ми трябваше да живее някъде и тя се премести при нас в двустайния апартамент. Самите ние работим всеки ден и не обичаме да се мотаем у дома през уикендите, така че това не беше проблем.

Освен това ситуацията е временна. Мама не може да наеме апартамент, тъй като плаща ипотеката. Тя живее при нас от близо месец. Недоволства всеки ден. Говори за съдовете, нашите мебели, неудобно й е да готви храна в нашата кухня. Освен това майка ми се оплаква на приятелките си колко й е трудно да живее с нас.

Да, апартаментът ни не е много голям. Но мама нямаше друг избор или трябваше да остане на улицата. Първоначално всичко беше наред. Но майка ми започна да се оплаква, че гърбът я боли от нашия диван. Какво да правя – купих й ортопедичен матрак. Но все още й е неудобно.

Оказа се, че в шкафа няма достатъчно място за вещите й, в апартамента всичко постоянно не е на мястото си, според нея. Вдига скандали, понякога мълчи цял ден, все едно сме я обидили с нещо. Когато попитах какво има, майка ми започна да се възмущава, че сме я изгонили в хола като прислужница.

Първо се изненадах, а след това я попитах сериозно: „Значи искаш да живееш в нашата спалня, а ние да спим в хола?“

Мама по принцип обича да подрежда и готви. Но често това завършва зле. Или е счупила индукционния котлон, когато е изпуснала тигана върху него, или е загорила яденето, защото не знае как да използва фурната.

Тогава тя ни обвинява за всичко, казвайки, че уредите са некачествени. На мъжът ми също му писна, след като трябваше да изхвърли сините си ризи в кошчето след поредното пране на майка ми. Казвам й, че аз ще свърша всичко сама, но тя няма търпение.

Вече вечеряме навън, а вкъщи само пренощуваме. Мястото, където трябва да си почиваме, се превърна в друг ежедневен дразнител. През почивните дни също се стараем да не се мяркаме у дома. Майка ми иронично заяви, че сме толкова богати сега, че ядем навън всяка вечер. Когато купуваме някакви неща, не ни говори цял ден.

Вече се срамувам пред съпруга си. Ако майка му правеше това, нямаше да я търпя. А той мълчи, казва, че всичко е наред. Онзи ден говорих с майка ми, казах й, че ако такива условия не я устройват, може да намери нещо по-добро за себе си.

След този разговор майка ми събра нещата си и отиде да живее в сервизното помещение в работата. Тя живее там от близо седмица. Изобщо не разбирам това поведение, по-добре ли е там, отколкото тук? Обадих й се, помолих я да се върне, но тя не го направи. Съпругът казва, че е възрастна жена, тя ще разбере как и къде е по-добре да живее. Но не мога да я оставя така. Все пак ми е майка.

Вижте още: Децата не дължат нищо на своите родители

Странно е колко различно е понякога отношението на родителите към децата. Майката помага на сина си и продава единственото жилище. А дъщерята, която не й отказа нищо, приютява я в апартамента си, се оказа лоша дъщеря. Всеки човек трябва да носи отговорност за действията си. Преди да направите нещо, трябва да помислите внимателно за всичко. И не обвинявайте другите за всичко, когато сами сте допуснали грешка. На близките трябва да се помага, но ако не приемат помощта, тогава са в състояние сами да разрешат проблемите си.

Трябва ли да се обвинявате за това?