НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на силен разсад от домати

Отглеждане на силен разсад от домати

0
Здрав разсад за домати, устойчив на температурни колебания
Отглеждане на силен разсад от домати

Здрав разсад за домати иска да получи всеки градинар. Ако и вие искате да си го отгледате сами, ще ви споделим метод, който е малко известен в нашите географски ширини. Нарича се още китайски.

Азиатските фермери имат специален подход. Благодарение на него разсадът придобива устойчивост на температурните колебания и се вкоренява във всяка почва.

Как да си отгледате здрав разсад за домати?

Доматите могат да образуват коренова система на всяка част от стъблото. Китайските фермери забелязали това навреме и открили иновативна технология.

След като разсадът вече е на 1 месец, просто го отрежете точно над земята. Без паника! Тогава започва най-интересното – процесът на вкореняване.

След това трябва да го засадите в нови съдове с почва, като същевременно го заровите под самите листа. След това разсадът се скрива на топло и тъмно място за два дни (48 часа). И след това отново се излага на светлина. Разсадът образува нови силни корени, след което се засажда на открито. Целта е да се образува мощна коренова система с голям брой странични израстъци.

След подрязване растенията изпитват силен стрес и изразходват всичките си ресурси за образуването на нова коренова система. Този процес ги прави много по-устойчиви. Допълнително предимство е, че първата чепка с плодове се намира много по-ниско до земята и това увеличава добива.

Вижте още: Домашни торове за картофи

Китайският начин на отглеждане на домати се е доказал по отношение на високите сортове домати. Може да се използва и ако разсадът е счупен или повреден по време на пресаждане или транспортиране.

Изпробвали ли сте този метод?