НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Огледална шоколадова глазура

Огледална шоколадова глазура

0
Огледална шоколадова глазура за торти: Съвети за приготвяне
Огледална шоколадова глазура

Огледална шоколадова глазура не всеки ще успее да приготви от първия път. Но, ако следвате всички стъпки и спазвате пропорциите, тогава домашната ви торта ще се превърне в произведение на сладкарското изкуство.

Глазурата ще украси тортата и ще създаде равномерно лъскаво покритие върху повърхността й, в което можете да видите своето отражение.

Основните съставки са какаото и шоколадът. За най-добри резултати използвайте шоколад с високо съдържание на какао.

За приготвяне на огледална шоколадова глазура често се използва и какао на прах. Но професионалистите добавят алкализиран прах. Алкализираното какао има по-богат шоколадов вкус и цвят и се разтваря по-лесно, когато се смеси с други съставки.

Втората важна съставка е инвертният сироп. Може да се замени с течен мед или силен захарен сироп. Инвертният сироп или неговите приемливи аналози придават на глазурата сладост и плътност при втвърдяване.

От белия шоколад се получава безцветна глазура, която се оцветява в различни цветове с помощта на хранителни бои.

Основното правило е стриктно спазване на пропорциите, захарният сироп трябва да е гъст, а сметаната трябва да е мазна. В противен случай глазурата може да се получи твърде течна и да се оттече от тортата или да се образуват бучки.

Съставки:

  • какао на прах – 30 г
  • черен шоколад – 150 г
  • сметана 35% – 65 г
  • захар – 225 г
  • желатин на листа – 10 грама или 4 листа
  • вода – 125 мл вода

Приготвяне:

Накиснете желатин в студена вода. За да направите това, изсипете малко вода в купа и потопете напълно листата. Налейте 125 мл вода в тенджера с дебело дъно и добавете 225 г захар. Разбъркайте добре захарта и оставете сместа да заври. Бъркайте сиропа постоянно. Когато температурата на сиропа достигне 104 градуса, отстранете съда от котлона. Използвайте термометър за измерване на температурата. Към получения сироп добавете начупения шоколад.

Разбъркайте до получаването на еднородна смес и добавете 30 г какао на прах. Разбъркайте старателно.

В получената смес изсипете сметаната. Разбъркайте до гладкост. Измерете температурата на получената смес. Добавете предварително накиснатия желатин, ако сместа е под 60 градуса. Ако е по-висока, изчакайте да се охлади. Преди да потопите желатиновите листа, ги изстискайте добре, за да премахнете излишната вода. Разбъркайте сместа заедно с желатина, докато се разтвори напълно.

Изсипете получената маса през цедка.

Огледална шоколадова глазура за торти: Съвети за приготвяне

Пасирайте прецедената смес. Това ще образува въздушни мехурчета. За да се отървете от тях, масата трябва да се прекара отново през сито.

Охладете сместа до 29 градуса и украсете тортата с нея.

Вижте още: Ябълков кекс

Можете да поставите тортата на специална скара или сами да изградите стойка с импровизирани средства. Бавно разпределете глазурата по повърхността на тортата и я оставете да се отцеди сама.

В същото време не я изравнявайте с лъжица или шпатула.

След като сместа спре да капе, отстранете замръзналите капчици с топъл нож. След два часа глазурата ще се втвърди, а тортата ще придобие шедьовърски вид.

Брилянтен резултат!