НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранване на доматения разсад с йод

Подхранване на доматения разсад с йод

0
Здрава реколта от домати: Поливайте разсада с йоден разтвор!
Подхранване на доматения разсад с йод

Здрава реколта от домати ще имате, ако подхраните разсада навреме. За да ускорите растежа му, трябва да го поливате с йоден разтвор – 1 капка йод на 3 литра вода.

Доматите ще образуват цветове по-рано и плодовете ще бъдат по-големи.

Йодът предпазва растенията от гъбични заболявания и паразити. Третирайте доматените храсти с разтвор на йод и мляко. Препоръчително е това да се прави на всеки 14 дни.

Към 10 литра вода добавете един литър мляко и 15 капки 3% йоден разтвор.

Напръскайте доматите. Не забравяйте и долната част на листата.

Дефицитът на йод обикновено става очевиден едва когато растението започне да изсъхва.

На първо място, недостатъчното количество от този елемент оказва голямо влияние върху плододаването. Ако не се вземат мерки, това ще доведе до бедна реколта или много късно узряване на плодовете и то в малки количества.

Често недостигът на йод се отразява в намаляване на устойчивостта на тези растения. Това е особено опасно за младия разсад. Тънките стъбла и бледите листа могат да показват недостиг на този елемент.

Вижте още: Правилни грижи за разсада

Като правило доматите започват да гният, по листата се появяват кафяви петна, брашнеста мана и гъбички. Дори след лечението поредицата от такива заболявания не спира. Ако искате да имате здрава реколта от домати, полейте растенията навреме с йоден разтвор. В противен случай, те няма да бъдат устойчиви и ще умрат, а в най-добрия случай ще дадат много малко плодове.

Ако искате да предотвратите това, подхранете доматите с йод.