Правилни грижи за пипера – гаранция за по-ранна или по-богата реколта. Ако искате да получите ранна реколта, посейте семената на ранните сортове в края на февруари.

Ако разсадът цъфне преди засаждането в почвата, ще получите ранен добив – около 3-5 големи чушки от един храст.

Ако искате да получите богата реколта, трябва да позволите на разсада да започне да цъфти след засаждане в почвата.

Защото по време на цъфтежа растението преминава от етапа на вегетативно развитие (образуване на вегетативни части – листа, стъбла, корени) в генеративния – плодообразуващ етап.

По това време кореновата система вече не се развива, така че добивът може да е много нисък поради липса на хранителни вещества.

Здравите корени са в основата на високата реколта!

Правилни грижи за пипера

Кога се засажда пиперът?

Зависи от сорта, но най-важното е да се изчисли срокът на засаждане, за да може да бъде засаден в топла почва, точно преди да започне да цъфти.

Всъщност пиперът, не понася ниски температури, защото корените му не могат да абсорбират хранителните вещества от студената почва.

Оптималният период на засаждане също зависи от региона и климата.

Трябва ли да се премахват първите цветове?

Цветовете са разположени в горната част на растението и трябва да се вземе предвид ситуацията: ако разсадът цъфти в саксия, най-добре е да премахнете първите цветове.

Цветовете също трябва да се отстранят, ако са в средата на растението, между дебелите стъбла, тъй като чушките, развити на това ниво, могат да счупят храста.

Необходимо ли е разреждане на листата?

Това действие не е необходимо.

Ако растението смята, че определени вегетативни части не са му необходими, те пожълтяват и опадат сами.

Останалите са важни за фотосинтезата.

Прибиране на реколтата

Чушките в долната част на растението трябва да се берат най-рано в средата на юни, дори и да не са още напълно узрели, за да могат да узреят правилно и останалите чушки.

Вижте още: Подхранване на доматения разсад с йод

Също така е важно да берете чушките редовно, докато узряват.

Засадете разсада, отгледан от семена, засети през февруари, дори по 3-4 корена в една дупка, защото от всяко растение ще получите по 3-4 чушки.