НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо някои хора обичат да влизат в спор?

Защо някои хора обичат да влизат в спор?

0
Как да спрем спора и да се отървем от навика да влизаме в конфликт?
Защо някои хора обичат да влизат в спор?

Как да спрем спора? Сблъсъкът на различни гледни точки е естествено явление, присъщо на процеса на междуличностната комуникация. Но какво се случва, когато между събеседниците избухне спор?

Това може да започне с доста безобиден обмен на аргументи и доказателства за вашата собствена истина. Въпреки това, когато страстите се разрастват и се разгарят, спорът рискува да се превърне в пълноценен конфликт. В нашия материал ще разгледаме няколко начина да се отървете от навика да се карате по каквато и да е причина.

Отношението на хората към противоречието също може да варира значително. Има хора, които предпочитат да отстъпят, отколкото да се забъркат в продължителен конфликт. Други, от своя страна, черпят от енергията на спора, макар и негативна, и извличат от нея своеобразна самореализация. Такива хора често страдат от вътрешен конфликт със себе си, който не може да бъде разрешен по никакъв начин. Те постоянно се нуждаят от допълнително “гориво”. Те са склонни да предизвикват противоречия. Дали е добро или лошо? Разбира се, всичко зависи за какъв спор говорим.

Няма нищо негативно, когато философите – любители на интелектуалния дебат – се съберат, за да спорят за природата на нещата. Напротив, подобни спорове понякога отварят нови аспекти в областта на философското и универсалното познание. В противен случай, когато има спор за детайлите, разрушителното поведение е това, което сериозно наранява комуникацията. Ето защо, ако сте забелязали специална любов към споровете, но не искате да загубите всичките си приятели и познати, опитайте се да се отървете от този навик. Прочетете какво ви съветват психолозите.

Емоционално се дистанцирайте от ситуацията

Хората обикновено влизат в конфронтация, защото лесно се поддават на емоциите и са склонни да приемат всичко лично. Такива хора трябва да се научат да следват емоционалното си състояние, да не му позволяват да се развива и да не се увличат от преживяванията. Различни техники за медитация помагат за поддържане на вниманието и намаляване на връзката на индивида с емоциите.

Разберете защо имате нужда от спор

Причината може да се крие на повърхността или дълбоко във вас. Може би ви липсва чувство за собствена стойност и искате да се утвърдите, като спечелите спор. Или това е вашият начин да скриете недоверието си към себе си. Запитайте се какво ще спечелите, ако спечелите, или какво ще загубите, ако загубите. Отговорът може да ви помогне да се отървете от този лош навик.

Признайте неотменимото право на другия на неговите или нейните възгледи

Това определено ще помогне на онези хора, които са 100% сигурни, че са прави и не признават мнението на другите, освен своето. Такава категоричност е безперспективна и само ще пречи на общуването с хората. Всички сме различни, всички имаме различни цели, мисли, представи за света и живота. Това е така, независимо дали сте съгласни или не. Помислете дали не е по-лесно да имате добри отношения с другия човек, защото всеки има собствено мнение.

Вижте още: Защо да спим на лявата страна?

Как да спрем спора?

Ако ви провокират, опитайте се да не се поддавате. Лесно е да се направи. Обявяването на възможна правота на опонента достатъчно кратко, без ненужен гняв, веднага ще намали инстинкта му да спори. Или просто покажете нежеланието си да се включите в дискусията.