НАЧАЛО ЗДРАВЕ Опасни ли са червените бенки?

Опасни ли са червените бенки?

0
Какво представляват червените бенки и защо се появяват?
Опасни ли са червените бенки?

Какво представляват червените бенки и защо се появяват? Червените бенки често се появяват по кожата. Наричат се още черешови ангиоми. Те, като нормалните, кафяви бенки могат да се появят навсякъде по тялото. В повечето случаи те са безвредни, но някои признаци могат да показват необходимостта от контакт с компетентен дерматолог.

Какво представляват червените бенки и как се появяват?

Черешовите ангиоми се появяват при хора над 30-годишна възраст. На мястото, на което се появяват се натрупват много кръвоносни съдове, което им придава червен цвят.

Черешовата ангиома, подобно на нормалната бенка, трябва да е малка, кръгла или овална. Повечето единични червени бенки са с размер по малък от 7 мм в диаметър. Те могат да не стърчат над повърхността на кожата или да имат различни издатини. По-често се забелязват в горната част на тялото – ръцете, гърдите и раменете.

За съжаление науката все още не е изяснила точния произход на черешовата ангиома.

Вижте още: Народна рецепта за ешерихия коли

Необходимо ли е да се консултирате със специалисти за тях?

За червените бенки често не е необходимо да посещавате дерматолог. Повечето от тях не представляват риск за здравето, така че повечето хора избират да ги премахнат по естетически причини.

Ако обаче червената бенка кърви, боли или е била увредена, посетете лекар възможно най-скоро. Бенките обикновено се отстраняват с лазер.