НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Мудри за възстановяване на психическото и физическото състояние

Мудри за възстановяване на психическото и физическото състояние

0
Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото
Мудри за възстановяване на психическото и физическото състояние

Лечебни мудри за възстановяване на баланса на енергията могат да бъдат изпълнявани от всеки. С тяхна помощ можем да подобрим здравето, да поддържаме духовното и емоционалното си състояние.

В превод „мудра“ означава „да давам радост“. По време на изпълнението на мудрите душата се изпълва с щастие и блаженство. Особена радост може да се изпита с редовна практика.

Мудрите могат да доведат до чудотворни промени и подобрения в телата ни, тъй като произвеждат енергия, за да донесат мир и щастие.

Лечебни мудри

Мудрата е свещен жест, който може да промени съзнанието. Мудрите са били използвани за лечебни практики в Индия. Мудрата е йога за пръстите, тъй като различни комбинации са в състояние да активират енергийните потоци и да влияят върху различни сегменти от живота на човек. По-често пръстите са представени като пет чакри или рефлексни зони на тялото. Смята се, че през пръстите минават шест енергийни канала, които са свързани с различни органи и системи. Свързвайки пръсти в комбинации, можете да активирате меридианите.

Основните предимства на тези лечебни мудри:

Мудрите осигуряват защита и прилив на жизненост, което помага за възстановяване на силата на физическо, умствено и дори морално ниво.

Можете да изпълнявате тези лечебни мудри в абсолютно всяка удобна поза: седнали, легнали или дори по време на ходене. За да постигнете най-голям ефект, трябва да затворите очи и да се опитате да се отпуснете, както физически, така и психически.

Полезно е да си представите цвят, който харесвате. Най-важното изискване за тази практика е спокойна среда, в която нищо няма да ви разсейва.

Тези прости мудри могат да се изпълняват от всеки.

Анджали мудра

Успокоява ума и насърчава фокуса.

Как се изпълнява: съединете дланите си, поставете ги срещу линията на сърцето. Наклонете леко главата си и кажете „Намасте“.

Ахамкара мудра

Повишава самочувствието и самоувереността. Помага за преодоляване на страха и срамежливостта.

Как се изпълнява: поставете горното кокалче на палеца си върху средното кокалче на показалеца, по-близо до първото кокалче. Изправете и отпуснете останалите пръсти.

Бхуди мудра

Помага за поддържане и възстановяване на баланса на течностите в тялото.

Как се изпълнява: съединете върховете на малкия пръст и палеца. Останалите пръсти са свободно изпънати.

Брихаспати мудра

Насочва енергията за преодоляване на житейските трудности.

Как се изпълнява: поставете показалците на двете си ръце успоредно един на друг. Останалите пръсти са сгънати.

Дхиани мудра

Насърчава балансираното мислене, като освобождава ума от мисли.

Как се изпълнява: заемете медитативна поза на тялото, поставете ръцете си на коленете. Поставете лявата си ръка върху дясната. Докоснете палците си.

Ганеша мудра

Стимулира работата на сърцето, укрепва сърдечните мускули, отваря бронхите и дава самочувствие.

Как се изпълнява: лявата ръка е пред гърдите, вътрешната страна на дланта е обърната навън.

Свийте пръстите си. Сега преплетете лявата си ръка с дясната, така че задната част на дясната ви ръка да е обърната навън. Преместете ръцете си на нивото на сърцето си.

Докато издишвате, дърпайте енергично двете ръце в различни посоки.

Повторете 6 пъти и след това поставете двете си ръце на гърдите си. След това сменете позицията на ръцете и направете упражнението също 6 пъти.

Гян мудра

Предотвратява главоболие, безсъние, депресия, апатия.

Как се изпълнява: показалецът докосва леко върха на палеца. Ръката е отпусната, леко натиснете възглавничките на съединените пръсти един към друг. Останалите три пръста са прави и не са напрегнати.

Хакини мудра

Помага за подобряване на паметта. Повишава концентрацията.

Как се изпълнява: Докоснете върховете на пръстите на двете си ръце. Палците трябва да се съединят, така че да образуват пръстен. Останалите пръсти трябва да образуват остър ъгъл.

Хридая мудра

Първа помощ при инфаркт. Успокоява сърцето и емоциите.

Как се изпълнява: свийте показалеца, така че да докосне основата на палеца. В същото време докоснете върха на палеца със средния и безименния пръст. Малкият пръст остава изпънат.

Калешвара мудра

Подобрява паметта и способността за концентрация. Успокоява възбуденото състояние.

Как се изпълнява: Съединете върховете на палците и върховете на средните пръсти един към друг. Свийте останалите пръсти навътре. Насочете палците си към гърдите и разперете лактите встрани.

Линга мудра

Мобилизира защитните сили на организма, подобрява имунитета и насърчава бързото възстановяване.

Как се изпълнява: двете длани са съединени заедно. Пръстите са преплетени. Палецът на едната ръка е изпънат и заобиколен от показалеца и палеца на другата ръка.

Матанги мудра

Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото

Влияе благоприятно на черния дроб, сърцето, дванадесетопръстника, стомаха, жлъчния мехур, панкреаса, далака и бъбреците.

Как се изпълнява: пръстите на двете ръце са скръстени на нивото на слънчевия сплит. Изправете двата средни пръста и свържете върховете им. Съсредоточете вниманието си върху дишането, в областта на слънчевия сплит.

Ушас мудра

Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото

Внася баланс в хормоналната система.

Как се изпълнява: преплетете пръстите си, така че палецът на дясната ръка да лежи върху палеца на лявата. Натиснете леко палеца на лявата си ръка. Отпуснете мускулите си, докато издишвате.

Ваджрапрадама мудра

Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото

Дава увереност в собствените способности.

Как се изпълнява: кръстосайте пръстите на двете си ръце пред гърдите си с длани към вас. Изправете палците без напрежение.

Астма мудра

Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото

Полезно за хора, които страдат от астма и други респираторни проблеми.

Как се изпълнява: свийте средните пръсти на ръцете, така че да се допират един до друг с ноктите си. Изпънете останалите пръсти.

Бронхи мудра

Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото

Полезна е за хора, страдащи от респираторни заболявания.

Как се изпълнява: поставете малкия си пръст в основата на палеца. Безименният пръст трябва да е върху горната част на кокалчето на палеца. Средният пръст трябва да е на върха на палеца. Изправете показалеца си.

Вижте още: Талисмани за дома

Шанмукхи мудра

Лечебни мудри: Възстановяват баланса на енергията в тялото

Идеален начин да се абстрахирате от реалността, да успокоите чувствата и да освободите ума.

Как се изпълнява: седнете в удобна позиция. Изправете гръбнака и главата си.

Поднесете дланите си към лицето си. Повдигнете лактите до нивото на раменете. Поставете показалеца и средния пръст върху клепачите, така че първите две фаланги напълно да покриват областта на очната ябълка. С безименните си пръсти натиснете равномерно дясната и лявата ноздра. Поставете кутретата върху горната си устна. Останете в това положение възможно най-дълго, насочете вниманието си навътре.