НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как да разберете дали изпитвате дефицит на йод?

Как да разберете дали изпитвате дефицит на йод?

0
Нивото на йод в организма: Как да го проверите?
Как да разберете дали изпитвате дефицит на йод?

Нивото на йод в организма лесно може да бъде проверено. Направете този домашен тест!

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат скрити и засягат работата на сърцето, метаболизма, растежа и развитието на човек, регулирането на телесната температура, нервната и репродуктивната система.

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, между ларинкса и ключицата. Тя отделя два хормона – тироксин (Т4) и тиронин (Т3). Чрез кръвта тези хормони се предават през тялото, като влияят на различни процеси в него. Те също така регулират телесната температура, пулса, теглото, както и психофизическото развитие.

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда, разположен в предната част на шията и тежи не повече от 30 грама. Въпреки малкия си размер, тази жлеза е важна за цялото човешко тяло. Тя е отговорна за метаболизма.

Правилното функциониране на щитовидната жлеза се регулира от два основни минерала – йод и магнезий, като първият е най-важен за нормалното функциониране и здравето на щитовидната жлеза. Има прост тест за проверка на нивата на йод в организма, който лесно можете да направите у дома.

Натопете клечка за уши в йодна тинктура и намажете китката. Ако кафявото петно ​​изчезне от ръката за по-малко от 24 часа, това означава, че в тялото няма достатъчно този минерал. Дори когато приемате йодсъдържащи продукти, това не означава непременно, че нивото на йод в организма е достатъчно.

Най-добре е (въпреки че не е задължително) да се тествате веднага след сутрешния душ и да наблюдавате какво се случва.

Запишете времето, когато сте започнали теста.

Петното може да бъде с всякакъв размер.

Не забравяйте да наблюдавате цвета на петното през следващите 24 часа.

Как да тълкуваме резултатите от теста?

Най-общо казано, колкото по-бързо изчезва петното, това означава, че тялото ви се нуждае от повече йод. Ето на какво още трябва да обърнете внимание.

Ако петното започне да избледнява, но не е изчезнало напълно след 24 часа, тогава всичко е наред.

Петното почти или напълно е изчезнало за 18-24 часа – малък дефицит, но не е критичен.

Петното е почти или напълно изчезнало за 12-18 часа – има недостатък и трябва да се справите с проблема.

Петното почти или напълно изчезва за 6-12 часа – има сериозен недостиг на йод, незабавно се консултирайте с лекар.

Вижте още: Полезни свойства на гела от алое вера

Петното почти или напълно изчезва за по-малко от 6 часа – има сериозен недостиг на йод, това вече е сигнал за спешно посещение при лекар.

Ако имате йоден дефицит, трябва незабавно да посетите лекар. Ако обаче дефицитът е незначителен, коригирайте диетата си. Яжте повече печени картофи, червени боровинки, сини сливи, треска, скариди и консервирана риба тон. Добри варианти са пуйка, мляко, варени яйца, кисело мляко, сирене чедър, банани и ягоди.