НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Домашен препарат от пепел

Домашен препарат от пепел

0
Домашен препарат за пране от пепел по бабина рецепта
Домашен препарат от пепел

Домашен препарат за пране се прави лесно по бабина рецепта. Трябват ви само пепел и вода.

Нашите предци са се справяли без препарати за почистване и пране. При това дрехите са им били чисти и в къщата винаги е царял ред (при добрите домакини). От баба ми научих за многото народни средства за почистване. Повечето от тях все още се използват активно в ежедневието.

Домашен препарат за пране от пепел

За тази инфузия е подходяща само пепел от широколистни дървета. Колкото повече калиев хидроксид съдържат, толкова по-добре средството ще се справи със задачата си. В достатъчни количества този компонент се намира в брезовите клони, слънчогледовите стъбла и сламата.

Не забравяйте да пресеете пепелта преди употреба. Иначе дрехите ви след пране ще станат още по-мръсни от преди. Напълнете една четвърт от кофата с пепел, след това напълнете до ръба с вода и разбъркайте. Като цяло съотношението трябва да бъде 1:3.

Оставете сместа да заври, след това намалете котлона до минимум и оставете да къкри 3-5 часа, като разбърквате от време на време. Трябва да получите един вид концентрат. Оставете течността да престои 3-5 часа. Внимателно изсипете горния слой в отделен съд с помощта на черпак. Останалото може да се прецеди, като се пизсипе през сгъната няколко пъти марля.

Студен метод за приготвяне

Този метод е много по-прост от предишния. Изсипете пепелта в кофа или друг съд и налейте вода в равни пропорции.

Покрийте и оставете да престои за 7 дни. Всеки ден сместа трябва да се разбърква 1-2 пъти. Изсипете готовата настойка в нов съд по същия начин.

Вижте още: Домашни торове за краставици

Тъй като това е концентрат, трябва да се разрежда с вода, защото този продукт е доста агресивен и може да увреди кожата. Към една част отвара добавете три части вода. Останалата пепел може да се залее отново с вода и да се приготви друга порция отвара или запарка. Но те няма да са толкова концентрирани.

Това средство действа безотказно.

Опитвали ли сте да изперете дрехите си по подобен начин?