НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кои са симптомите на диабет?

Кои са симптомите на диабет?

0
Симптомите на диабет, които не бива да се пренебрегват
Кои са симптомите на диабет?

Симптомите на диабет не бива да се пренебрегват. Заболяването представлява метаболитно нарушение, характеризиращо се с високи нива на глюкоза в кръвта. В резултат на това пациентите с диабет имат значително намалено качество на живот и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Диабетът се развива почти безсимптомно и поради това е много труден за диагностициране.

Много хора бъркат симптомите на диабет със симптомите на други заболявания и не знаят, че вече са болни.

Според статистиката 1 от 3 пациенти не знаят, че имат диабет, което значително увеличава риска от развитие на тежки усложнения.

Ето защо е много важно да знаете какви симптоми обикновено придружават диабета и кога е по-добре да се консултирате с лекар, за да се намери правилното лечение навреме.

10-те най-често срещани признака на диабет, които никога не трябва да се пренебрегват:

Постоянно желание да отидете до тоалетната

Постоянното желание да отидете до тоалетната може да се дължи на възпаление на пикочните пътища или прекомерен прием на течности.

Ако това не е вашият случай, но все пак често ви се ходи до тоалетната, това може да е един от признаците на диабет.

Това се дължи на факта, че бъбреците започват да работят усилено, опитвайки се да премахнат захарта от тялото чрез урината.

Чувство на жажда

Този симптом е пряко свързан с предишния. Когато тялото губи много течности, то се опитва да попълни баланса си и изпитваме силно чувство на жажда.

Постоянно чувство на глад

Постоянното чувство на глад може да бъде свързано с изключително ниски или високи нива на кръвната захар: хипогликемия или хипергликемия.

Нашите клетки не получават достатъчно захар и изпращат сигнали до мозъка.

Сухота в устата

Силната сухота в устата е много неприятна и може да показва сериозни здравословни проблеми. Това е не само признак на дехидратация, но и опасен сигнал, показващ потенциален диабет тип 2.

Когато кожата е суха, тя става по-уязвима за бактерии, което увеличава риска от развитие на проблеми със зъбите и венците.

Необяснима умора

Необяснимата прекомерна или хронична умора е симптом, който никога не трябва да се пренебрегва.

Напълно нормално е да се чувствате уморени след тренировка, но това може да бъде и защото тялото се опитва да компенсира недостига на глюкоза в клетките.

При диабет умората е особено актуална, тъй като честото желание да отидем до тоалетна ни пречи да се наспим добре.

Нарушено зрение

Очите са най-засегнати от диабета. Високата кръвна захар бавно променя структурата на ретината и окото като цяло, което води до замъгляване на зрението.

Най-лошото е, че диабетът често протича безсимптомно, човек може да загуби зрението си или то да бъде трайно увредено.

Инфекции

Бактериите, вирусите и гъбичките се размножават по-бързо, когато нивата на глюкозата в тялото са високи, така че е по-вероятно да страдаме от инфекции.

Вагиналната кандидоза, кожните гъбични инфекции и бактериалните инфекции на пикочните пътища са най-честите симптоми на диабет.

Изтръпване на крайниците

Този симптом е свързан с нарушения на нервната система, които често придружават диабета. Понякога има и болка и възпаление.

Ако този проблем не бъде разгледан навреме, увреждането на нервната система може да бъде необратимо, което да доведе до още по-големи проблеми.

Внезапна загуба или наддаване на тегло

Ако сте свалили килограми или сте напълняли драстично без видима причина, това може да се дължи на неспособността на тялото ви да обработва инсулина заради диабета.

Тъй като клетките не получават достатъчно глюкоза, тялото започва да използва мускулните протеини за енергия.

В тежки случаи пациентите постоянно жадуват за сладко и в резултат на това напълняват.

Бавно зарастване на рани

Вижте още: Полезни свойства на гела от алое вера

Увреждането на кръвоносните съдове забавя процеса на заздравяване на раните, малките порязвания и нараняванията.

Излишната захар уврежда вените и артериите, което им пречи да доставят нормално кръв на клетките, а кожата заздравява по-бавно.

Имайте предвид, че диабет тип 2 може да бъде предотвратен чрез водене на здравословен начин на живот. Забранени са наднорменото тегло, тютюнопушенето, заседналият начин на живот и диетата с високо съдържание на наситени мазнини, захар и консерванти.