НАЧАЛО ЗДРАВЕ Сушените сини сливи предпазват тялото от хронични заболявания

Сушените сини сливи предпазват тялото от хронични заболявания

Сушени сини сливи: Предпазват тялото от хронични заболявания
Сушените сини сливи предпазват тялото от хронични заболявания

Сушени сини сливи се консумират не само за облекчаване на запека. Те се използват от десетилетия като популярен лек за подобряване на храносмилането, главно заради тези три компонента: фибри, сорбитол и естествено слабително съединение, наречено дифенил изатин.

В допълнение към ползите за храносмилателния тракт и факта, че предлагат сладко удоволствие само срещу 30 калории, сливите имат много други прекрасни здравословни свойства.

Защита срещу сърдечно-съдови и други хронични заболявания

Полезните сушени сини сливи съдържат високи нива на фитонутриенти, наречени феноли. Те са особено богати на два уникални фитонутриента, наречени неохлорогенна и хлорогенна киселина. Многобройни проучвания показват, че тези фитонутриенти помагат за предотвратяване на увреждането на клетките, особено когато става въпрос за окисляване на липидните молекули в тялото. Тъй като всички наши клетъчни мембрани, както и клетките на нашия мозък, до голяма степен са съставени от липиди, които съдържат мазнини, това са важни фитонутриенти, които трябва да бъдат включени в диетата. Установено е също, че тези съединения инхибират окисляването на LDL холестерола в организма, което ги прави важен фактор в превенцията на хронични заболявания.

Помагат за предотвратяване на диабет тип 2 и затлъстяване

Сливите съдържат много разтворими фибри, които помагат за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар.

Разтворимите фибри забавят скоростта, с която храната напуска стомаха и в резултат на това забавят усвояването на захарта в кръвния поток. Разтворимите фибри също повишават чувствителността на организма към инсулина. Разтворимите фибри в сините сливи ви помагат да се чувствате сити след хранене, което може да предотврати преяждането и постепенното наддаване на тегло.

Сливите спомагат за намаляване на холестерола

Разтворимите фибри, за които току-що говорихме, също помагат за понижаване на холестерола, като абсорбират излишната жлъчка в червата и я отделят. Жлъчката се произвежда от холестерола в черния дроб за смилане на мазнините. Когато тялото отделя жлъчка заедно с фибрите от сливите, черният дроб трябва да използва холестерола в тялото, за да създаде повече жлъчка, като по този начин намалява количеството, циркулиращо в тялото. Разтворимите фибри също могат да инхибират количеството холестерол, произвеждано от черния дроб.

Подобряват здравето на костите и намаляват риска от остеопороза

Проучване от 2011 г. показа, че сините сливи са най-ефективните плодове за предотвратяване и спиране на отслабването на костите поради богатите източници на фенолни и флавоноидни съединения.

Вижте още: Кои са симптомите на диабет?

Те са добър източник на витамин К и бета каротин

Проучване от 2013 г. установи, че увеличеният прием на бета каротин всъщност може да направи хората по-щастливи. Бета-каротинът също така защитава и възстановява увредените клетки от свободните радикали, което означава, че може да помогне за спиране на признаците на стареене. Витамин К действа заедно с бета каротина в борбата срещу признаците на стареене, като помага за намаляване на отслабването на костите и подобряване на кръвообращението.