НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Домашни торове за растенията

Домашни торове за растенията

0
Как да подхраним почвата с домашни торове?
Домашни торове за растенията

Как да подхраним почвата с домашни торове? Ако не желаете да купувате изкуствени торове, можете да използвате такива приготвени от вас.

Почвата, независимо дали е в саксия или в градина, се изчерпва с времето и е необходимо да се добавят елементи, необходими за растежа и развитието на растенията.

Домашният експресен тор включва отпадъци от храна, дори някои напитки, които изхвърляме с лекота. А можете да ги използвате за по-добър растеж на вашите растения. Поставете ги в земята с растенията.

Как да подхраним почвата?

Водата, в която сте варили зеленчуците

Никога не изхвърляйте водата, в която сте варили зеленчуци, защото тя е истинско съкровище от полезни вещества. Оставете да изстине и я използвайте за поливане на растенията в дома, градината или на терасата.

Бира

Поради изобилието от захар, витамини от група В и ферментирали вещества, бирата е отлична добавка за растенията, особено за мушкатото. Ако изсипете остатъците от тази напитка (това, което е останало на дъното на чашата или бутилката) във водата за поливане, вашите цветя ще получат страхотен стимул за развитие и цъфтеж. Поливайте растенията с този разтвор веднъж седмично.

Обелки от фъстъци

Преди да ги заровите в основата на растението, дръжте ги във вода за няколко дни, за да омекнат. Те се разлагат бавно, но са много полезни, защото съдържат изобилие от хранителни вещества, като същевременно подобряват рохкостта на почвата.

Цитрусови кори

Богати са на витамини и ценни минерали. Наистина е жалко да изхвърлите най-хранителната част от плода, която е истинска съкровищница на калий, калций, фосфор, желязо и натрий. Накиснете кората в студена вода и я оставете да престои 24 часа, за да загуби по-голямата част от естествената си киселинност и да се разложи по-лесно с помощта на микроорганизмите от почвата. Нарежете я на по-големи парчета, след което поръсете около растението и покрийте с пръст.

Обелки от моркови

Ако белите моркова, знайте, че изхвърляте най-добрата му и здравословна част, защото там е концентрирано най-голямо количество хранителни вещества. Ако все пак нямате намерение да я консумирате, нарежете я на едро и я разпределете около корените на растенията. Обелката е богата на фибри, които омекотяват почвата, както и ценни минерали като калий, мед, манган, които са много полезни за здравето на растенията.

Люспи от лук

Съдържат много калий, натрий, фосфор, калций, магнезий и цинк. За да ги използвате по най-добрия начин, накиснете ги във вода за 24 часа, за да отделят киселината и ги използвайте за наторяване на зелени и цъфтящи, градински и саксийни растения.

Вода от аквариума

Тази вода съдържа изобилие от полезни вещества – предимно водорасли и микроорганизми, които са много полезни за растенията. Можете да използвате водата директно за поливане на стайните растения или за цветните лехи.

Чай

Съдържа много минерали, които просто ще регенерират вашите растения. Отворете торбичките и поръсете съдържанието около растението.

Бананова обелка

Високото съдържание на калий, един от трите основни елемента, които са неразделна част от всеки тор, ускорява цъфтежа. Отрежете дръжката на банана, нарежете кората на малки парченца и я смесете със земята. Докато се разлага, постепенно ще отделя хранителни вещества в почвата.

Вижте още: Домашен тор за разсада

Утайка от кафе

Богата е на калий, фосфор, мед и магнезий, освобождава азот и насърчава растежа на листата. Ако я използвате в градината е отлична защита срещу охлюви и мравки. Това е отличен тор за ацидофилни растения (предпочитат кисела почва) като рози, камелии, азалии, рододендрони и хортензии, тъй като повишава киселинността на почвата и неутрализира котления камък във водата за поливане.