НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пепелта прави почвата рохкава и е полезна за растенията

Пепелта прави почвата рохкава и е полезна за растенията

0
Как се използва пепелта в градината и за кои растения?
Пепелта прави почвата рохкава и е полезна за растенията

Как се използва пепелта за подхранване на растенията? Важно е да знаете как точно да го направите, за да не навредите на растенията, а наистина да им помогнете.

Пепелта е подходяща за използване за слабо кисели и кисели почви, тъй като има алкализиращ ефект. Ако почвата вече е алкална, тогава пепелта може само да влоши ситуацията. Ето защо, преди употреба, уверете се, какъв е типът почва във вашата градина. Можете да разберете с помощта на лакмусови лентички които се продават във всички магазини за градинарство.

Също така трябва да сте сигурни кои растения харесват кисела почва. В никакъв случай не трябва да добавяте пепел към тях! Ако има липса на калий в почвата, тогава за такива растения е по-добре да не се подхранват с пепел, а с калиев сулфат. Следните добре познати растения са особено любители на пепелта: зеле, домати, чушки.

Как се използва пепелта за подхранване на почвата?

Вижте още: Тор за слаби и изтощени цветя

Всяка година през пролетта, при прекопаване на градината, пепелта може да се използва като допълнителен, естествен тор за почвата. Пепелта се използва, както следва: 1 кофа пепел на 3-4 квадратни метра. След това почвата става по-пухкава, рохкава, което е много полезно за растенията. Подхранването с течна пепел е както следва: 1 чаша пепел (150-200 г) в кофа с вода (10-12 л).