НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как се приемат правилно калций и магнезий?

Как се приемат правилно калций и магнезий?

0
Съотношение калций към магнезий: Приемате ли много калций?
Как се приемат правилно калций и магнезий?

Съотношение калций към магнезий – приемате ли твърде много калций? Има мит, че имаме нужда от два пъти повече калций от магнезий.

Магнезият влияе върху активността както на остеобластите, така и на остеокластите. Играе роля в превенцията и контрола на остеопорозата, здравето на сърцето и много други органи.

60 процента от магнезия в тялото се намира в костната тъкан.

Много хора страдат от дефицит на магнезий, който може да бъде от решаващо значение за здравето на костите.

Магнезият също влияе върху концентрациите на паратироидния хормон и активната форма на витамин D, които са основни регулатори на костната хомеостаза.

Жените с остеопороза имат по-ниски серумни нива на магнезий от жените с остеопения и жените без остеопороза или остеопения. Тези и други открития предполагат, че дефицитът на магнезий може да бъде рисков фактор за остеопороза.

Нещо повече, едно проучване установи, че жените в постменопауза са били в състояние да потиснат костния метаболизъм (което означава по-малко костна загуба), като просто приемат 290 грама магнезий на ден в продължение на 30 дни.

Съотношение калций към магнезий: Приемате ли твърде много калций?

През последните 30 години жените са били съветвани да приемат калциеви добавки за предотвратяване на остеопороза. Калцият се добавя и към много храни, за да се предотврати дефицитът на калций сред населението.

Въпреки тези мерки, честотата на остеопорозата продължава да нараства и това може да се дължи отчасти на небалансирано съотношение на калций към магнезий.

В някои ситуации хората приемат между 1200 и 1500 милиграма калций и може би няколкостотин милиграма магнезий.

Съотношението 2:1 е грешка, направена при неправилен превод на труда на френския учен Жан Дюрлак, който казва, че съотношението на общия калций към общия калий във вода, храна и добавки никога не трябва да надвишава 2:1.

По-оптималното съотношение на калций към магнезий е 1:1. Това може да представлява риск не само за костите, но и за сърцето.

По този начин излишъкът от калций без балансиращото действие на магнезия може да доведе до сърдечен удар и внезапна смърт. Просто казано, без достатъчно магнезий сърцето ви не може да функционира правилно.

Осигурявайки баланса на калций и магнезий, трябва също да помните, че те също трябва да бъдат балансирани с витамини K2 и D. Тези четири хранителни вещества заедно изпълняват сложен танц, при който едното подкрепя другото. Липсата на баланс между тези хранителни вещества е причината калциевите добавки да се свързват с повишен риск от инфаркти и инсулти, както и излишък на витамин D при някои хора.

Ако имате недостиг на витамин К2, допълнителният калций може да причини повече проблеми, отколкото решава, като се натрупва на грешните места, като меките тъкани.

По същия начин, ако приемате витамин D през устата, вие също трябва да приемате добавки с витамин К2 и повече магнезий. Приемането на високи дози добавки с витамин D без адекватни количества витамин K2 и магнезий може да доведе до симптоми на излишък на витамин D и дефицит на магнезий, които включват нежелана тъканна калцификация, която може да бъде вредна за сърцето.

Всеки път, когато приемате магнезий, калций, витамин D3, витамин K2, трябва да вземете предвид всички останали вещества от тази група, тъй като те работят заедно синергично.

Магнезият може да се намери и в над 300 различни ензими във вашето тяло и играе важна роля в процесите на детоксикация на тялото ви, което го прави важен фактор за предотвратяване на вредното въздействие на химикали, тежки метали и други токсини от околната среда.

Към днешна дата са идентифицирани повече от 100 ползи за здравето от магнезия, включително терапевтични ефекти.

Магнезиев дефицит при:

 • Храносмилателна система, която нарушава способността на тялото ви да абсорбира магнезий (болест на Crohn, синдром на пропускливите черва и др.)
 • Алкохолизъм – до 60% от алкохолиците страдат от ниски нива на магнезий в кръвта
 • Болни бъбреци, което води до прекомерна загуба на магнезий с урината
 • Възраст – по-възрастните хора са по-склонни да изпитват дефицит на магнезий
 • Диабет
 • Някои лекарства – диуретици, антибиотици и лекарства за рак – могат да причинят дефицит на магнезий

Ранните признаци на дефицит са загуба на апетит, главоболие, гадене, умора и слабост. Дългосрочният дефицит на магнезий може да причини по-тежки симптоми, включително:

 • Изтръпване
 • Мускулни контракции и спазми
 • Припадъци
 • Промени в личността
 • Аритмия
 • Спазъм на коронарните артерии

Кои са най-добрите хранителни източници на магнезий?

Зелените листни зеленчуци и манголд са отлични източници на магнезий, както и някои бобови култури, ядки и семена, като бадеми, тиква, слънчоглед и сусам.

Авокадото също е добър източник. Чудесен начин да извлечете хранителните вещества от зеленчуците е да ги изцедите.

Когато използвате добавки, трябва да сте малко по-наясно как хранителните вещества влияят и взаимодействат помежду си.

Друг начин за повишаване нивото на магнезий в организма са редовните вани (за цялото тяло или за стъпалата) с английска сол. Магнезиево масло може да се използва и за локално приложение.

8 форми на магнезиева добавка: коя е най-добрата?

Магнезиевият глицинат е хелатна форма на магнезий, която обикновено е най-усвоимата и биодостъпна и се счита за идеална за тези, които искат да попълнят дефицита си.

Магнезиевият треонат е нов тип магнезиева добавка, която може да бъде обещаваща, преди всичко поради по-добрата си способност да прониква през митохондриалната мембрана.

Магнезиевият хлорид/лактат съдържа само 12% магнезий, но се усвоява по-добре от други форми.

Магнезиевият сулфат/хидроксид обикновено се използва като слабително.

Магнезиевият карбонат, който има антиацидни свойства, съдържа 45% магнезий.

Вижте още: Народни рецепти с живовляк

Магнезиевият таурат съдържа комбинация от магнезий и аминокиселината таурин. Заедно те обикновено осигуряват успокояващ ефект върху тялото и мозъка.

Магнезиевият цитрат е магнезий с лимонена киселина, който има слабителни свойства.

Магнезиевият оксид е нехелатиран вид магнезий, който съдържа 60% магнезий.