НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как се отглеждат картофи?

Как се отглеждат картофи?

0
Как се отглеждат картофи? Полезни съвети и трикове
Богата реколта от картофи

Как се отглеждат картофи? Необходимо е да подготвите клубените преди засаждането.

Ако мястото е малко и искате да получите богата реколта, тогава използвайте правилната технология за засаждане и подготовка на картофите. Дори от 4 кв. м. можете лесно да съберете 12 десетлитрови кофи картофи!

Големи картофи се раждат в рохкава и не кисела почва. Необходимо е почвата да се деоксидира постепенно, година след година, като се въвеждат необходимите органични вещества в леглата: например пепел, креда, доломитово брашно. Също така, засаждането на картофи във високи редове, разположени от север на юг, дава добър резултат.

Как се отглеждат картофи?

Картофите трябва да се подготвят преди засаждането. Препоръчително е да изберете зелени картофи за засаждане. Те съдържат соланин и са отровни за човека, но такъв материал е идеален за засаждане, защото ще отблъсне вредителите. По-вероятно е такива картофи да лежат по-дълго в земята и да покълнат. 1,5 месеца преди засаждането, измийте посадъчния материал в розов разтвор на калиев перманганат и след това го сложете в стъклени буркани. Тогава картофите ще узреят и ще станат зелени. Сложете бурканите на източния прозорец за 2 седмици. Веднъж на всеки 3 дни бурканът трябва да се завърта, така че картофите да получават равномерно слънчева светлина.

Направете дъговидни разрези около спящите пъпки. За да се събудят и долните пъпки, направете разрез в средата около картофа с нож с дълбочина 5 мм. След това върнете цялото семе в бурканите и го оставете на прозореца, докато дойде времето за засаждане. Периодично можете да пръскате картофите със спрей, особено ако къщата ви е много суха.

Преди засаждането във всяка дупка може да се изсипе шепа пепел и половин лопата угнил оборски тор. Пресният оборски тор подкиселява почвата, не го използвайте. Ако нямате угнил оборски тор, може да се използва пилешки тор. Преди засаждане напръскайте самите картофи с вода и поръсете с пепел. Вместо вода можете да използвате следния ефективен разтвор: 200 г суперфосфат + 1/2 ч. л. калиев перманганат, борна киселина и меден сулфат на 1 кофа вода. Потопете клубените в този разтвор за 1 час. След такава обработка отличната реколта е гарантирана.

В началото на август, за превенция, третирайте картофите с калциев нитрат (1 супена лъжица на 10 литра).

Вижте още: Тор за слаби и изтощени цветя

Когато на картофите се появят цветове, постепенно ги отстранете. Смята се, че всяко цвете, останало на растението, отнема един картоф. След второто загърляне на картофите е добре редът да се поръси с дебел слой окосена трева.

Можете да започнете да събирате реколтата, когато долните листа започнат да пожълтяват. Направете това в слънчев ден, оставете картофите за половин ден на слънце да изсъхнат. След това реколтата трябва да се съхранява в мазето, за предпочитане с цвекло. Като следвате всички съвети и правила, можете да получите страхотна реколта от малко парче земя!