НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грешки при отглеждането на разсада

Грешки при отглеждането на разсада

0
Силен и здрав разсад: Препоръки за отглеждането му

Силен и здрав разсад ще отгледате, ако спазвате определени правила. Ако сте начинаещ градинар, тогава тази информация ще ви бъде полезна, защото ще знаете какви грешки не бива да допускате, за да отгледате хубав и качествен разсад. Подготовката на семената за сеитба е важен момент, на който производителите често не обръщат достатъчно внимание, но това е огромна грешка.

Засяването на неподготвени семена може да бъде пагубно и за младите растения. Това важи особено за индивидуално събраните семена. Най-добре е да не сеете семената по-рано, като добавяте допълнителни дни за всеки случай. Твърде големият разсад ще се издължи, ще стане слаб и може да не цъфти, така че посейте семената навреме, за да се чувства добре разсадът.

Следващата често допускана грешка е поливането. След засяването, незабавното поливане на семената или по-скоро на почвата, в която се намират, води до това, че семената заедно с водата отиват дълбоко в почвата. Така че не правете това. Всичко, което трябва да направите, е да напръскате почвата. Така отгоре няма да се образува дебела кора. Не поливайте почвата твърде много в ранните етапи на растеж на разсада. Това важи особено за доматите. Не пренебрегвайте разхлабването на горния слой на почвата след поливане, за да избегнете образуването на кора, която пречи на притока на кислород към корените и забавя растежа. Добавете предварително смлени яйчени черупки към субстрата.

Вижте още: Естествен тор за подхранване на разсада

И накрая, за да отгледате силен и здрав разсад, имайте предвид, че торовете не трябва да се прилагат по-често от веднъж на всеки 10 дни, а концентрацията трябва да бъде минимална, за да не се изгорите корените.