НАЧАЛО ЗДРАВЕ Храни, които да не консумирате, ако страдате от артрит

Храни, които да не консумирате, ако страдате от артрит

0
Вредни храни за ставите, които да изключите от менюто си
Храни, които да не консумирате, ако страдате от артрит

Вредни храни за ставите – елиминирането им от диетата ви ще облекчи артрита. Това е заболяване, причинено от възпаление в тялото. Основният симптом е силната болка. За да предотвратите прогресирането на заболяването, трябва да се храните правилно.

Чрез елиминиране на храни, които причиняват проблеми, можете да премахнете излишната течност, да намалите теглото, което създава допълнителен стрес върху ставите и да намалите възпалението и болката.

Вредни храни за ставите, които да избягвате:

Продукти от животински произход

Мазните меса – свинско, говеждо и патешко, съдържат арахидонова киселина. Когато се усвоява от организма, тя се разгражда до окислени производни на мастни киселини, които провокират възпаление и влошават хода на заболяванията.

Млечни продукти

Млечните продукти са основните източници на основни микроелементи като калций и витамин D, необходими за образуването на здрава костна тъкан. И в същото време млечните продукти могат да влошат състоянието при артрит. Следователно само лекуващият лекар трябва да реши дали да консумирате млечни продукти.

Въглехидрати

Става дума за рафинирани въглехидрати: газирани напитки, сладкарски изделия, сладкиши, майонеза, кетчуп и много консервирани продукти. Тези вкусни, но вредни във всяко отношение лакомства водят до покачване на килограми. В допълнение, използването им провокира нарушение на кръвоснабдяването на съдовете, което затруднява доставянето на кислород и хранителни вещества към ставите. По този начин се влошава състоянието им.

Глутен

Глутенът присъства във всички житни култури. Смята се, че може да се превърне в един от факторите, провокиращи възпалителни заболявания. Медицинските проучвания потвърждават, че изключването на продукти от ръж, пшеница и ечемик е помогнало за значително подобряване на благосъстоянието на пациенти с ревматоиден артрит.

Семейство картофови

Соланинът, който се съдържа в патладжаните, чушките, доматите и картофите, може да има отрицателен ефект върху някои хора. Влияе върху функционирането на нервната система, може да причини главоболие и промени в ставите. Някои хора имат свръхчувствителност към продукти, съдържащи соланин, сред които страдащите от подагра и артрит. Намаляването на консумацията на тези зеленчуци може да помогне за решаването на много здравословни проблеми. Има добра новина – при термична обработка зеленчуците губят до 50% от вредните вещества.

Сол

Използването на готварска сол в правилните пропорции е необходимо за здравето и нормалното функциониране на организма. Но повишеният прием на сол може да причини сериозни нарушения в органите и тъканите и в човешкия ставен апарат. Човек приема много сол с полуфабрикатите, колбасите и консервираните продукти. Това допринася за задържане на течности в тялото, отлагане на вредни вещества в ставите, повишено телесно тегло, повишено възпаление и дискомфорт.

Пържени храни

Да, вкусни са, но за пациентите с артрит са абсолютно противопоказани. Освен това провокират проблеми със сърцето, органите и храносмилателната система и влошават функционирането на целия организъм.

Чай и кафе

Кофеинът, който се намира в сутрешната чаша кафе, отмива голямо количество калций от костната тъкан. По този начин то е един от факторите, които разрушават костната тъкан и провокират появата на артрит или влошават тежестта му.

Вижте още: Разтягане на врата и раменете

Алкохолни напитки

Употребата на алкохолни напитки не носи ползи за тялото. Но може значително да влоши тежестта на всяко заболяване. Ето защо, при всякакви здравословни нарушения, лекарите преди всичко съветват да се изключи алкохолът. При артрит дори най-слабите алкохолни напитки увеличават възпалението в ставите, провокират подуване, извличат калия и допринасят за изтъняването на хрущялната тъкан. Предотвратяват възстановяването, тъй като не позволяват на аналгетичните вещества да облекчат състоянието на пациента.

Много важно е да следите здравето си, да се консултирате с лекар навреме и да подобрите храненето. Воденето на здравословен начин на живот е най-добрата превенция срещу всички заболявания, включително артрит.