НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползи за здравето от босилека

Ползи за здравето от босилека

0
Свойства на босилека, полезни за здравето
Ползи за здравето от босилека

Свойства на босилека, които ще ви накарат да го включвате в ястията по-често! Това е много ароматно растение, с овални и предимно зелени листа.

Има около шестдесет вида босилек и всички те са различни по вид и вкус.

Мощен антиоксидант

Босилекът има много силни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите от босилека, които са важна част от здравословното хранене и здравословния начин на живот, предпазват тялото от свободните радикали, предотвратяват стареенето на клетките и развитието на някои видове рак.

Един от тях е бета-каротинът, който в организма се превръща във витамин А. Той предотвратява окисляването на холестерола, като защитава сърцето и кръвоносните съдове. Бета-каротинът е отличен за профилактика на заболявания като астма, остеоартрит и ревматоиден артрит, които се причиняват от свободните радикали.

Страхотен е за сърцето и кръвоносните съдове

Босилекът е богат на витамин В6 и магнезий. Витамин В6 предотвратява натрупването на опасното вещество хомоцистеин, а магнезият стимулира укрепването на сърдечно-съдовата система, което действа превантивно срещу инфаркти. Като отпуска мускулите и кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и намалява риска от аритмия.

Естествен антибиотик

Според нови изследвания маслото от босилек има положителен ефект върху имунитета. Тъй като листата му имат антибактериални и антисептични свойства, те могат да се използват за лечение на бактериални инфекции.

Босилек в кулинарията

Босилекът е незаменима подправка в различни кухни и се съчетава с голям брой ястия. Винаги добавяйте босилек към ястието накрая, за да запазите вкуса му. Избирайте пресен босилек, защото той има по-силен вкус.

От прясно нарязан босилек с чесън и зехтин може да се направи отличен сос, който да поднесете като гарнитура към различни ястия като паста, ориз и брускети.

Вижте още: Лицето е отражение на всичко, което ядем

От босилек може да се направи и обикновен сладоледен десерт. Нарежете босилека и го смесете с лимонов сок, сока от захарна тръстика и вода, след което замразете сместа като кубчета лед. Когато сместа замръзне, накълцайте кубчетата в блендер и сервирайте.

Направете си свежа, вкусна и многоцветна италианска салата от пресен босилек, моцарела и домат.

Можете да си направите и ароматен чай, за да се възползвате от полезните свойства на босилека.