НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Гъсто домашно кисело мляко

Гъсто домашно кисело мляко

0
Гъсто домашно кисело мляко: Рецепта, която винаги се получава
Гъсто домашно кисело мляко

Гъсто домашно кисело мляко се приготвя по специална рецепта. Тайната е известна само на малцина.

Необходими съставки:

  • 2 л пълномаслено мляко (за предпочитане домашно)
  • 2 с. л. нишесте
  • 2 с. л. кисело мляко

Приготвяне:

В тенджера сложете два литра мляко, което е най-добре да е домашно, т.е. пълномаслено (ако го купувате гледайте да е с възможно най-висок процент масленост).

В отделна купа поставете две супени лъжици нишесте и добавете две супени лъжици студено мляко (от тези два литра). Разбъркайте добре нишестето, докато се разтвори и няма бучки, след което го добавете в тенджерата с мляко.

Разбъркайте млякото и го сложете на котлона да се загрее на умерена температура. Млякото трябва да се бърка непрекъснато, защото много лесно може да загори. Имайте предвид, че нишестето леко ще увеличи плътността на млякото.

Затова бъркайте непрекъснато, докато заври.

Свалете свареното мляко от котлона и го оставете настрана да се охлади при периодично разбъркване. Трябва да се охлади до 40-50 градуса.

В отделна купа сложете две супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко, след което добавете две супени лъжици топло мляко и разтворете добре киселото мляко, след което го върнете в тенджерата. Разбъркайте.

Така приготвеното мляко е готово за съхранение. Напълнете чаши, буркани или подходящи съдове, след което ги покрийте с хартиена кърпа и закрепете с гумен ластик.

Вижте още: Баница със сирене

Включете фурната да загрее до 100 градуса за 10 минути. След това я изключете.

Подредете чашите/бурканчетата мляко в тава, след което ги сложете в топлата и изключена фурна. Оставете млякото за 4 часа. След това съхранявайте в хладилник.

Насладете се на вкусното гъсто домашно кисело мляко!