Домашно масло при болка и възпаление можете да си направите от само две съставки. Това са дафинов лист и зехтин.

Дафиновият лист освен като подправка, се използва и като лекарство, най-вече заради антисептичния и противовъзпалителния си ефект.

Богат е на витамини от група В, които спомагат за по-доброто функциониране на нервната и мускулната система, влияят положително на метаболизма. Дафиновият лист лекува успешно много здравословни проблеми.

Можете да приготвите лечебно масло, което има отлични здравословни свойства.

Ползи за здравето:

  • намалява болката
  • успокоява нервната система
  • стимулира процеса на изпотяване
  • укрепва имунната система
  • насърчава умствената дейност

Освен това можете да го използвате за лечение на разширени вени и възпалени стави.

Необходими съставки:

  • 30 г дафинов лист
  • 250 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Намачкайте дафиновия лист и го залейте със зехтин. Сложете сместа в стъклена бутилка, затворете добре и оставете да престои на тъмно и хладно място за 14 дни. От време на време разклащайте съдържанието на бутилката. След 2 седмици прецедете олиото през марля и прехвърлете течността в друг съд. Съхранявайте полученото масло в хладно помещение.

Ако е необходимо, леко загрейте маслото на пара. Втрийте го в засегнатите стави. Освен за лечение на стави, дафиновото масло се използва и за лечение на възпалени лимфни възли, мигрена и болки в ушите. Ако имате силно главоболие, масажирайте слепоочията с маслото. По този начин болката ще изчезне много бързо.

Вижте още: Ползи за здравето от босилека

Това домашно масло при болка може да замени аспирина, тъй като е в състояние да намали повишената телесна температура. Освен това, помага за облекчаване на болките в стомаха и червата, нормализира функцията на черния дроб и бъбреците и подобрява апетита.

Също така е чудесно за профилактика. Има способността да повишава устойчивостта към инфекции. Можете да използвате масло за приготвяне на лосиони за решаване на проблеми с кожата на лицето. Този лосион е много ефективен в борбата с акнето и черните точки.