НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Различия между поколенията

Различия между поколенията

Искам да живея по моите правила в моя дом
Различия между поколенията

Не напразно казват, че различните поколения трябва да живеят отделно едно от друго! Майка ми дойде да ме посети за една седмица, но остана един месец. На 30 години съм и отдавна живея сама. Колкото и да я обичам, вече е някак трудно да й се подчинявам що се отнася до битови въпроси. Искам да живея по моите правила, майка ми иска всичко да е “правилно”.

Например вчера се скарахме за нож. Обикновен нож, оставен на кухненската маса.

Съпругът ми пие чай късно. Аз спя вече седми сън, а той е в кухнята с любимия си сандвич и чаша чай. Най-често забравя да прибере една чаена лъжичка, захарница и прословутия нож. Мама е ядосана. И аз съм вбесена от нейната мания да крие ножове през нощта и дори да ми разказва за това рано сутрин, когато е време да се насладя на чая си. Сутринта ми бе съсипана.

Друг пример: Мама е готова на всичко да запази покривалото чисто. От ранно детство трябваше да си оправям леглото всяка сутрин. Не можех да сядам на него, не можех да си оставям нещата, когато се преобличам, не трябваше да позволявам на котката да се качва върху покривалото и като цяло по-добре беше дори да не дишам върху покривалото, за да не го изцапам.

Мама беше много изненадана, когато просто спрях да си оправям леглото! Е, не ми беше комфортно като дете да си седя в стаята на твърд стол при наличие на меко легло!

След като пораснах и организирах живота си, разбрах, че основната задача на покривалото е да предпазва спалното бельо! Сега да седна на леглото, за да си сваля дънките, с които съм била навън не е голяма беда. Прането на покривалото не е абсолютно никакъв проблем! Пера го веднъж месечно, понякога по-често.

Мама се хваща за главата, виждайки как аз, съпругът ми или децата можем спокойно да се настаним на леглото, без да изпитваме угризения на съвестта, че ще нацапаме покривалото.

И този навик винаги да изключва всичко?! Електрическа кана, тостер, телевизор, пералня, микровълнова фурна, удължители, зарядни…. Всичко се изважда редовно от контактите. Дори да ги изваждам през цялата година, няма да спестя електроенергия.

Но да включваш уредите в контактите всеки път е доста досадно. Всичко беше организирано по такъв начин, че е достатъчно да натиснеш едно копче. Изходи – точно толкова, колкото са необходими за мое удобство! Сега, за да загрея една купа супа, трябва да търся контакта зад хладилника.

Мълча за принципите на готвене. След последната битка за печката се опитваме да не се появяваме заедно в кухнята. Или аз готвя, или майка ми.

Вижте още: След развода оставих децата на баща им

След кавга винаги отивам първа да се помирим. Но все пак се опитвам да обясня спокойно, че живеем така, както сме свикнали, че така ни е удобно, че това са нашите навици и няма да ги нарушавам (и следователно да се карам със съпруга ми и децата), семейният ни живот вече е отдавна установен. Но според мама го правим грешно, а тя иска най-доброто за нас.

Живях в къщата на родителите си 17 години, спазвах правилата на майка ми. Да, дори се грижех за чистотата на покривалото и изваждах всички щепсели от контактите. Вече имам собствен дом и живея по своите правила. Домът ми е чист, шкафовете са подредени и винаги има нещо за ядене.