НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ползи от дървесната пепел

Ползи от дървесната пепел

0
Пепел в домакинството и градината: Ползи
Ползи от дървесната пепел

Пепел в домакинството и градината – невероятни ползи, за които може би не знаете, ще ви споделим днес. Пепелта е толкова полезна, че може да се използва по много начини, така че ако се отоплявате на дърва, никога не я изхвърляйте.

Пепелта може да бъде идеалното средство за почистване на къщата или за насърчаване на растежа на растенията.

Градинарите често използват дървесната пепел за тор и за по-висока киселинност на почвата. Особено добра е за растенията, които обичат калция: домати, спанак, чесън, но също и рози. Преди да засеете тези растения, добавете четвърт чаша дървесна пепел към земята.

Пепел в домакинството

Освен това, когато смесите пепелта с вода и я оставите да престои няколко дни, а след това я прецедите, получавате чудесен препарат за почистване на дрехи, подове, сребърни прибори, ръжда от мраморни повърхности. Пастата от пепел може да премахне петната от мебелите.

Вижте още: Кога се подхранва разсадът от пипер?

Пепелта премахва неприятните миризми в апартамента, но и от хладилника.

Някои вредители, като охлюви и различни насекоми, не понасят пепелта, така че ще се отървете много лесно от тях с помощта на този „отпадък“. Същото важи и за мравките – поръсете мравуняка с пепел и мравките веднага ще си тръгнат. Полезно е да поръсите малко пепел в ъглите на мазето, защото така ще прогоните мишките, хлебарките и други вредители.