НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как се прави мед от глухарчета и за какво е полезен?

Как се прави мед от глухарчета и за какво е полезен?

0
Лечебен мед от глухарчета: Как се прави и за какво е полезен?
Как се прави мед от глухарчета и за какво е полезен?

Лечебен мед от глухарчета е ценен лек в народната медицина. Помага при много здравословни състояния.

Необходими съставки:

  • 200 цвята от глухарче, прясно набрани
  • 2 лимона
  • 2 л вода
  • 2 кг захар

Как се прави лечебен мед от глухарчета

Измийте цветовете със студена вода. Това ще премахне всички насекоми, мръсотия и примеси, които могат да повлияят на качеството на крайния продукт.

Прехвърлете ги в тенджера и ги залейте с 2 литра вода (най-добре дестилирана). Сложете съда на котлона и варете на силен огън за 20 минути. Свалете тенджерата и прецедете течността през цедка в друга тенджера.

След това изсипете 2 кг захар и я поставете на котлон на средна температура. Бъркайте сместа непрекъснато, докато забележите, че количеството е намаляло наполовина и че масата е гъста. След това добавете двата лимона, които предварително сте измили и нарязали на филийки. Не забравяйте да ги добавите заедно с кората, защото е пълна с витамин С.

Продължете да бъркате, докато сместа достигне плътността на мед. След това отстранете тенджерата от котлона и изсипете меда в чисти стъклени буркани, докато е още горещ. Затворете и ги съхранявайте на тъмно и хладно място.

Можете да направите и мед от глухарче без захар. Вместо захар добавите ливаден мед в същото количество от 2 килограма. Можете също да подобрите вкуса, ако нарежете цял портокал заедно с лимона.

Укрепва и запазва здравето на костите

Освен че е богато на калций, който е необходим за правилния растеж и развитие на скелета, то съдържа и множество антиоксиданти като витамин С и лутеолин.

Грижи се за черния ви дроб

Лечебните вещества, които току-що споменахме, също имат много благоприятен ефект върху здравето на черния дроб. А именно това растение ще го снабди с всички необходими количества витамини и минерали. Освен това, ако използвате чай, сок или мед от глухарче, ще подобрите жлъчната секреция, която има положителен ефект върху храносмилателния тракт.

Действа като естествен диуретик

Използвайте сок от глухарче, който има диуретичен ефект, защото стимулира правилното функциониране на бъбреците, пикочния мехур и червата. По този начин ще изхвърлите излишната вода и натрупаните токсини от тялото.

Освен споменатия лечебен сок използвайте мед от глухарче като естествен подсладител, той допълнително ще подобри храносмилането и ще ускори метаболизма ви.

Вижте още: Чесънът пречиства цялото тяло

Предпазва и регенерира кожата

Сок от глухарче се пие, ако имате проблеми с пикочния мехур, може да бъде полезен и като тоник. Той е много ефективен за премахване на бактерии, микроби и замърсявания от порите на кожата ви.

Лекува хепатит А

Заболяването най-добре се разпознава по факта, че кожата и склерата придобиват жълтеникав оттенък и често се появява при деца заради неправилна хигиена. В такъв случай е най-добре да използвате чай, сок и мед от глухарче.