НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Кучетата могат да надушват болестите при хората

Кучетата могат да надушват болестите при хората

0
Кучетата надушват болестите преди първите симптоми да са налице
Кучетата надушват болестите още преди първите симптоми да са се появили

Кучетата надушват болестите на стопаните си. Те имат 40 пъти повече рецептори от хората и благодарение на тази способност могат да помиришат почти всяка промяна в тялото ни.

Ето някои болести, които могат да надушат:

Диабет

Кучетата могат да усетят хипогликемия и по този начин да разпознаят дали собственикът им има диабет. Обикновено реагират с лай, драскане с лапите и облизване. Има и кучета, които са обучени да откриват диабет при хора.

Болест на Паркинсон

Кучетата могат да бъдат обучени да усещат болестта на Паркинсон години преди появата на симптомите.

Промени в нивата на кръвната захар

Научните изследвания потвърдиха, че кучетата могат да усетят спада в нивата на кръвната захар. По миризмата на нашата пот те могат да определят точно в какво състояние се намираме, което помага на хората, страдащи от диабет. В такива ситуации кучето ще покаже признаци на стрес и ще се опита да привлече вниманието на собственика.

Епилептичен припадък

Някои кучета дори са в състояние да предупредят стопаните с епилепсия няколко минути до час по-рано, че ще получат припадък. В този случай кучето може да се държи странно, да лае или да скимти.

Рак на простатата

Още през 2015 г. италианско проучване показа, че ако тренирате кучетата да подушват определени химикали, те могат да усетят рака на простатата. А именно, като част от експеримента две немски овчарки били обучени да подушват специални вещества и когато били вкарани в стая със здрави и болни участници в изследването, били прави в 90 процента от случаите. Интересно е, че при много пациенти заболяването все още не е било потвърдено.

Вижте още: Негативна енергия в дома

Кучетата надушват болестите, но също могат много лесно да усетят как се чувстваме. Ако ни е страх, те ще разберат веднага.

Ако се уплашите, вашият домашен любимец ще разбере веднага, защото усеща миризмата на хормона адреналин, който се свързва със страх и опасност, и разпознава характерния език на тялото. По-големите кучета-пазачи, като доберманите или ротвайлерите, веднага ще се втурнат да ви защитават от заплахата, докато по-малките ще имитират поведението ви.