НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да прогоните къртиците от вашата градина?

Как да прогоните къртиците от вашата градина?

0
Прогонване на къртиците от градината с лесни трикове
Как да прогоните къртиците от вашата градина?

Прогонване на къртиците от градината е възможна задача. Можете да го постигнете по няколко начина.

Къртиците са месоядни същества, които ядат земни червеи. Те се хранят и със зелеви гъсеници, ларви на мухи, бръмбари и други насекоми. Въпреки това, докато ловуват, те копаят тунели под земята.

Къртиците са развили обоняние и слух, благодарение на които си намират плячка. Не обичат остри аромати, силен шум и вибрации на почвата.

Прогонване на къртиците

Растения

Те не харесват култури, които има остър пикантен аромат. Избягват чесън, лук, нарциси, турта и рицин. Къртицата няма да отиде там, където растат глухарчета.

Методът обаче работи при условие, че растението е в земята и понякога къртицата може да го заобиколи или избута.

Къртиците ще напуснат градината ви, ако поставите риба, яйца или лук в тунелите им. Можете да ги изплашите с етерични масла от бор и лавандула, рициново масло и терпентин. Навлажнете кърпа или памучна вата с течността и я поставете в проходите с прясно изкопана пръст, а самите дупки запълнете.

Ароматът на бензин и газ също не се харесва на тези същества.

Кенче

Поставя се върху желязна пръчка, забита в земята. Когато вятърът духа, той ще издава звук, който ще изплаши къртиците. Въпреки това, при плътна и глинеста почва този трик няма да работи. За да се засили ефектът, върху пръчката се поставят няколко кутии наведнъж, а на дъното се прикрепва звънче.

Вижте още: Оригинална украса за стени

Будилник

Можете да си купите евтин електронен будилник, който работи на батерии. Навива се в различни часове всеки ден. Трябва да прикрепите тел към часовника и да го спуснете в тръба под земята. В долната част на тръбата трябва да направите няколко дупки, да я вкопаете в земята вертикално, а отгоре трябва да затворите тръбата с пластмасова бутилка.

Будилникът може да се постави и в стъклен съд, който се вкопава на дълбочина 50 см. Къртиците се страхуват от силното звънене на будилника, така че бързо ще отидат на друго място.