НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижи за доматите

Грижи за доматите

0
Необходими грижи за доматите за богата реколта
Грижи за доматите

Необходими грижи за доматите – ето какво трябва да правите, ако искате богата реколта. Дори да нямате собствена градина, можете да си отгледате домати на балкона.

Доматите са едни от най-популярните зеленчуци, от които могат да се приготвят много и различни ястия.

Тези от супермаркета често са доста скъпи, но без мирис и вкус, така че предлагаме да си ги отглеждате сами. Реколтата ви ще бъде много по-голяма, ако следвате някои правила.

Необходими грижи за доматите

Засаждане

Важно е да се уверите, че доматите се вкореняват добре в земята и образуват възможно най-много корени. Също така е важно да мулчирате почвата.

Доматите се чувстват най-добре на място, където има достатъчно светлина. Слънчевата светлина трябва да е равномерна (това ще улесни фотосинтезата и ще осигури повече плодове).

Осигурете опори за растенията.

Поливане

Доматите трябва да се поливат редовно.

Проверете дали почвата е достатъчно влажна (до 15 см дълбочина).

Вредители и болести

Редовно отстранявайте листата близо до земята, тъй като това ще помогне за предотвратяване на гъбични заболявания.

За да предотвратите атаките на охлюви, увийте стъблата на доматите в медни ленти. Можете също да засадите невен, чиято миризма със сигурност не е приятна за охлювите.

За да предпазите доматите от кръгли червеи, от време на време ги пръскайте с разтвор от чесън или засадете чесън до доматите. Интересното е, че наблизо растящият чесън може да подобри вкуса на доматите! Можете също да отглеждате босилек до доматите.

Вижте още: Как правилно се използва меламиновата гъба?

Поддръжка

Редовно отстранявайте плевелите, които блокират светлината и абсорбират хранителните вещества от почвата. Препоръчително е да сменяте мястото на засаждане на домати на всеки три години, в противен случай могат да останат без хранителни вещества.

Може би вече сте запознати с някои от тези правила, но се надяваме да намерите тези съвети за полезни.