НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Болести и вредители по доматите

Болести и вредители по доматите

0
Болести по доматите: Методи за справяне и превенция
Болести и вредители по доматите

Болести по доматите се появяват често. Представяме ви методи за справяне и превенция.

Доматите от градината са много по-вкусни от купените в магазина. Това е само една от причините, поради които много хора ги отглеждат сами.

За съжаление има много болести по доматите и редица други проблеми.

Този списък ще ви помогне да идентифицирате и коригирате всички проблеми.

Липса на слънчева светлина

Доматите се нуждаят от поне 5 часа слънчева светлина на ден, за да се развиват и да са здрави. В противен случай забавят растежа си и са по-податливи на болести.

Осигурете им поне 6-8 часа слънчева светлина на ден.

Неправилно поливане

Правилното поливане е най-добрата превенция срещу гъбични и бактериални заболявания и стрес.

Доматите се нуждаят от вода около 2-3 пъти седмично през вегетационния период. Също така е важно да пазите листата от водата, за да предотвратите болести, така че капковото напояване или поливането на нивото на почвата е за предпочитане.

Нередовното поливане и преполиването причиняват напукване на плодовете. Прекомерното поливане също може да причини загниване на корените и липса на кислород, причинявайки допълнителни проблеми с растежа.

Нередовното и недостатъчно поливане може да доведе до спиране на растежа на растението.

Неправилна почва

Доматите растат най-добре в пясъчна глинеста богата почва, но ще растат в почти всяка почва, с изключение на тежка глинеста почва. В този случай по-скоро отглеждайте в контейнери, където аерацията и плодородието на почвата могат лесно да се контролират, или сменяйте почвата в градината, за да създадете подходяща среда. Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана.

Доматите се нуждаят от допълнителни хранителни вещества по време на засаждането под формата на компост или други органични материали.

Влажните или недренирани почви ще насърчат появата на болести по доматите и кореновото гниене, като в крайна сметка ще убият растението.

Неправилни температури

Високите температури могат да имат пагубно въздействие върху доматите. За щастие, ако им се осигури допълнително вода и са защитени с малко сянка, те ще оцелеят.

При прекалено горещо, слънчево време може да се наложи да покриете доматите с кърпа, за да ги предпазите.

Високите температури също стресират растенията, което ги кара да увяхват, да произвеждат по-малко цветове и в крайна сметка по-малко плодове.

Хранителен дисбаланс

Доматите се нуждаят от правилния тор, за да растат добре и да образуват плодове.

Избягвайте торове с високо съдържание на азот непосредствено преди плододаване, тъй като те насочват енергията към растежа на листата за сметка на плодовете. Използвайте органичен тор с по-високо съдържание на фосфор или такъв, който е специално създаден за цветя и плодове.

Избягвайте да използвате тора директно върху корените, тъй като това може да причини изгарянето им. Ако торите при засаждане, по-скоро смесете тора с малко почва, поставете я на дъното на дупката за засаждане, след това я покрийте с повече пръст, преди да добавите доматените растения.

Доматите трябва да бъдат подхранени при плододаване с формула за цветя и плодове, която съдържа всички подходящи макро и микроелементи:

  • азот
  • фосфор
  • калий
  • калций
  • магнезий
  • бор
  • цинк

Липсата на тор ще се прояви в лош растеж, жълти листа, лилави стъбла и липса на цветове и плодове.

Прекомерно наторяване

Първият признак на прекомерно торене е пожълтяването на листата. Твърде многото азот ще накара растенията да образуват повече листа, отколкото цветове.

Също така потърсете натрупване на гъбички върху повърхността на почвата. Изглеждат като сол и могат да бъдат отстранени ръчно чрез изстъргване на горния слой и добавяне на слой мулч.

Дефицит на фосфор

Има определени случаи, когато фосфорът не може да се абсорбира от корените на растението. По-студените и много влажните почви ще възпрепятстват усвояването на фосфор. Неправилното pH – киселинност под 6,5 или алкалност над 7,5 – също може да попречат.

Листата стават лилави или червеникаво-кафяви и се извиват. За бързо поправяне внесете в почвата тор с високо съдържание на фосфор – прекопайте я.

В дългосрочен план тествайте почвата, регулирайте pH и поддържайте редовен режим на торене.

Дефицит на калций

Дефицитът на калций се проявява чрез извиване на листата и матов цвят. Този проблем се среща по-често при силно киселинни почви, който може да бъде разрешен със селскостопанска вар за повишаване на алкалността.

Допълнителен калций може да се добави с течение на времето чрез вкопаване на стрити яйчени черупки в горния слой на почвата. Като алтернатива използвайте водоразтворим тор с калциев нитрат.

Черно гниене

Растението не получава достатъчно калций или не абсорбира калций. Причините за това могат да бъдат суша, тежка резитба и ниски температури.

Понякога състоянието ще се прояви вътре в доматите, без да се вижда, докато плодът не бъде нарязан.

За да коригирате или по-скоро предотвратите проблема, тествайте pH на почвата и коригирайте, като добавите висококалциев варовик в почвата, за предпочитане 2-3 месеца преди засаждането на домати.

Болести по доматите

Бактериален рак по доматите

Бактериалният рак започва с жълти точки по зреещите плодове, заобиколени от тъмни кръгове. Това бактериално заболяване Clavibacter michiganensis се среща естествено в почвата и може да бъде внесено и от други заразени растения.

Ако водата от почвата попадне върху плодовете, листата или стъблата имат слабо място от увреждане от насекоми, бактериите могат да влязат и да заразят растенията.

Няма лечение за тази бактерия и растенията трябва да бъдат унищожени възможно най-скоро. Не засаждайте домати на това място поне 3 години.

За да предотвратите това заболяване, поливайте на нивото на земята и се опитайте да избягвате да работите с растенията, когато листата са мокри.

Антракноза

Дупчици, появяващи се по доматите, могат да означават наличието на гъба, известна като Colletotrichum phomoides. Тя се разпространява при влажно горещо време.

Най-добре е доматите да се берат веднага щом узреят.

Превенцията е по-добра от контрола. Въпреки това, има различни фунгициди, които могат да премахнат проблема, ако е лек.

Алтернария

Причинява се от гъбата Alternaria solani. Жълтите листа в долната част на растението обикновено не са причина за безпокойство, но пожълтяването на листа по-нагоре по растението може да е проблем.

Това са гъбични инфекции, които могат да се появят по всяко време на сезона, но обикновено се появяват около времето на плододаване в края на пролетта и при влажно време.

Алтернарията се появява по време на хладно, влажно време. Може да се разпознае по кафявите петна с жълти ореоли по листата. На плодовете се появяват хлътнали тъмни петна по краищата на стъблото и стъблата ще имат хлътнали тъмни петна над линията на почвата.

Спорите се пренасят от вятър и пръските вода. Ако проблемът не е твърде сериозен, може да се овладее с фунгицид.

Отрежете всички заразени листа и ги унищожите. Напръскайте растенията с фунгицид.

Фитофтора

Фитофтората се появява през лятото или есента и още повече при влажно време. Причинява се от гъбата Phytophthora infestans.

Лесно се разпространява, засягайки всички части на растението, което умира.

Внимавайте за бледозелени петна по върховете на листата. Те ще станат кафяви до черни и при влажно време може да видите размита плесен от долната страна на листата. По зелените плодове могат да се появят кафяви петна и да се види бяла плесен.

За съжаление не остава нищо друго освен премахване и унищожаване на растенията. За да предотвратите болестта, използвайте биофунгицид.

Септориоза

Тази гъба, Septoria lycopersici, понякога се бърка с алтернария. Петната обаче не се образуват в концентрични кръгове, така че разликата може да се види доста лесно.

Петната започват от долната страна на листата, преминават към горната част на листата, стават кафяви и черни с малки черни точки в центъра. Листата пожълтяват, след това покафеняват и окапват. Гъбата може да зарази и стъблата.

Третирайте веднага с фунгицид. Отстранете всички заразени части на растенията и ги унищожете.

Гъбично заболяване, причинено от гъбичката Fusarium oxysporum

Прониква в корените, движейки се нагоре по растението в стъблата. Там запушва клетъчните системи и обезводнява растението. Тъй като водата не може да стигне до листата и стъблата, растениетомще загине.

Признаците на инфекция са пожълтяване от едната страна на растението, като листата увяхват и окапват, докато гъбата се движи нагоре по растението. Ще забележите кафявите петна отстрани по стъблата. Прекалено влажното време и лошият дренаж на почвата също могат да причинят появата на гъбички.

За съжаление, не може да се направи много, след като проблемът бъде открит. Отстранете и унищожете растенията, за да предотвратите разпространението.

Гъбично заболяване, причинено от гъбичката Verticillium dahliae

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Предотвратяването на това заболяване е наложително, тъй като няма лечение.

Гъбичката запушва клетките на растението и не позволява на водата да се движи, като го убива. Разпространява токсин, който причинява увяхване на листата и образуване на петна.

Заразените растения ще бъдат закърнели и недоразвити. Инфекцията се придвижва нагоре по стъблата във V-образна форма.

Отстранете заразените растения и ги унищожете.

Брашнеста мана

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Брашнеста мана е лесно да се идентифицира по бялото прахообразно вещество, което се образува върху листата.

Това заболяване е по-разпространено при горещо влажно време или когато листата се поливат отгоре.

Третирайте с масло от нийм или фунгицид, специално формулиран за това конкретно заболяване.

Избягвайте по-нататъшни инфекции, като поддържате въздушния поток между растенията, поливате почвата (не листата), подхранвате редовно и незабавно премахвате всички заразени растения.

Освен тези болести по доматите, те могат да бъдат нападнати и от вредители.

Червеи

Червеите са заплаха в градината и могат да унищожат реколтата ви от домати за една нощ. Те се хранят със стъблата и излизат през нощта.

Търсете ги през нощта с фенерче и ги пуснете в кофа със сапунена вода, за да ги убиете. Покрийте стъблата с картон, хартия или фолио, така че червеите да не могат да стигнат до тях.

Листни въшки

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Листните въшки образуват големи колонии и обикновено могат да бъдат намерени по младите листа. Те изсмукват сока на растенията. Освен това е известно, че привличат други болести по растенията.

Листните въшки са сравнително лесни за контролиране.

Паяжинообразуващ акар

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Размножава се и се разпространява бързо.

Внимавайте за сигнални признаци на заразяване – обезцветяване на горната повърхност на листата, липса на нов растеж и бледи растения.

Напръскайте долната страна на листата с митицид. Обикновено е необходимо повече от едно приложение за борба с тези вредители.

Белокрилки

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Тези малки същества смучат растителни сокове и произвеждат вещество, известно като медена роса. Ако не се лекува, медената роса може да причини гъбични заболявания. Но повече от това, белокрилките ще причинят увяхване на листата и спиране на растежа на растението.

Те са малки и изискват редовна проверка на долната страна на листата за лепкава медена роса. Може също да успеете да ги видите как отлитат.

Проверете за яйца и от долната страна на листата. Възрастните женски могат да снасят до 400 яйца в кръг, които се излюпват между седмица и месец.

Поръсете листата с жълт прах от сяра. Поставете сярата в тенекия с дупки на дъното и я разклащайте над растението веднъж седмично. Малко количество сяра може също да се поръси около стъблото на растението, за да се възпират белокрилките.

Доматен червей

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Доматените рогови червеи са зелени червеи, изглеждащи като гъсеница, с V-образни бели петна, които се хранят с листата на доматите и зелени домати.

Те се прикрепят към долната страна на листата, което ги прави трудни за виждане в началото.

Червеите се пазят на сянка през деня и излизат през нощта, за да пируват. Може да се нуждаете от фенерче, за да ги намерите и премахнете.

Американски червей

Болести по доматите: Методи за справяне и превенция

Тези вредители са едни от най-разрушителните, тъй като ларвите се заравят в плода, причинявайки гниенето му отвътре.

Потърсете дупки в плодовете и проверете растенията за млади гъсеници и ги отстранете. След като червеите са проникнали в плода, не може да се направи много. Ето защо превенцията чрез редовни проверки и добра грижа е от ключово значение.

Кръгли червеи

Могат да причинят значително увреждане на корените на доматите, като им пречат да абсорбират ефективно влагата и хранителните вещества от почвата и да доведат до лоша реколта.

Пожълтяване на растенията, забавен растеж и общ спад са някои от ранните симптоми. За да идентифицирате този проблем, изкопайте слабо растение и проверете корените.

Вижте още: Как правилно се засаждат доматите?

Можете да оставите растенията или да ги изкопаете всички и да започнете отново.

Практикувайте сеитбообращение, за да предотвратите натрупването на този вредител в почвата. Почвата може също да се стерилизира няколко седмици преди засаждането. След като откриете червеите, следващият път засадете сорт, устойчив на червеи, за да подобрите шансовете си за добра реколта.

Може да изглежда, че има много болести по доматите. Но си заслужават усилията, ако полагате правилните грижи и превантивни мерки.