НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как правилно се засаждат доматите?

Как правилно се засаждат доматите?

0
Как се засаждат доматите, за да имате богата реколта?
Как правилно се засаждат доматите?

Как се засаждат доматите правилно? От това зависи дали ще имате добра реколта.

Сигурно сте чували от някои градинари, че доматите се засаждат дълбоко в почвата.

Може да ви се стори странно, когато видите някой да “заравя” разсада от домати буквално до листата, но това наистина е задължително, ако искате по-добър добив.

Предлагаме ви два начина да засадите устойчиви на болести растения.

Странично засаждане

Това може да изглежда още по-странно, но има основателна причина да го направите.

Веднага щом стъблото на домата докосне земята, то започва да образува бели малки корени. Доматът чрез корените (като всяко растение) взема от земята това, което е необходимо за растежа и развитието му.

Колкото по-дълбоко заровите доматения разсад, толкова по-голям и по-силен ще се развие коренът. Колкото повече корени има, толкова повече доматите ще могат да абсорбират хранителни вещества и вода. Допълнителните корени ще помогнат на растението да остане изправено под натиска на вятъра.

Ако засадите домата дълбоко в земята рано, той ще остане непокътнат, защото почвата ще го предпази от студ и пролетна слана.

Как се засаждат доматите?

Градинарите казват, че до две трети от доматеното растение се засаждат в земята, за да развие напълно силен корен.

Първо измерете растението, за да сте сигурни, че сте направили достатъчно голяма дупка преди засаждането – вероятно ще бъде по-дълбока, отколкото си мислите. Най-доброто време за засаждане на разсада от домати е, когато той е около 15-30 сантиметра.

Отстраняването на долните листа и стъбла не е важно – те лесно могат да бъдат заровени с останалата част от растението. Можете обаче да ги премахнете, ако това ще улесни засаждането.

Подготовка на почвата

Уверете се, че земята не е твърда или утъпкана. Новата коренова система няма да може да се развива и да проникне в почвата, поради което процесът на дълбоко засаждане е безполезен.

Първо прекопайте почвата, докато стане рохкава, след което можете да добавите компост.

Засаждане

Има два метода за дълбоко засаждане на домати.

Дълбока дупка

Дупката трябва да е достатъчно дълбока, за да покрие по-голямата част от стъблото, точно под горния набор от листа.

Настрани

Дупката трябва да е дълбока около 15 сантиметра, с дължина, съответстваща на две трети от височината на доматеното растение. Поставете доматеното растение настрани под лек ъгъл.

Растението в крайна сметка ще се изправи, растящо към слънцето.

Вижте още: Домашни торове за разсада

Използвайте подпори.

Поливане

Правилното поливане насърчава корените да растат и да се разпространяват надолу. Уверете се, че поливате добре растенията през вегетационния сезон, за да поддържате силна и здрава коренова система.