НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми при проблеми с щитовидната жлеза

Симптоми при проблеми с щитовидната жлеза

0
Нарушения на щитовидната жлеза: Какви са симптомите?
Симптоми при проблеми с щитовидната жлеза

Нарушения на щитовидната жлеза – ако забележите някой от тези 15 симптома, свържете се с лекар. Обърнете внимание на следните промени!

Внезапни промени в теглото

Необяснима промяна в телесното тегло е един от най-честите признаци на дисфункция на щитовидната жлеза. Може да става въпрос за хипотиреоидизъм. Обратно, ако се произвеждат повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото тялото се нуждае, може да настъпи неочаквана загуба на тегло. Това състояние е известно като хипертиреоидизъм, което е по-често срещано.

Чувство на изтощение

Усещането за умора и липса на енергия са проблеми, свързани с много състояния, но те също са свързани с хипотиреоидизъм, нарушение, което е резултат от намалена секреция на хормони на щитовидната жлеза.

Тъга

Ако се чувствате тъжни или депресирани и няма причина за това, може би трябва да проверите щитовидната си жлеза.

Смята се, че недостигът на хормони на щитовидната жлеза може да повлияе на нивата на серотонин в мозъка.

Нервност и тревожност

Ако се чувствате нервни и тревожни без особена причина, щитовидната жлеза може да е хиперактивна и поради това понякога може да възникне паническа атака. От друга страна, поради отслабената функция на щитовидната жлеза, може да има усещане за психическо „замъгляване“, депресия, забрава и проблеми с концентрацията.

Нямате желание за интимна близост

Това може да е още един признак за проблем с функционирането на щитовидната жлеза. Поради връзката между функцията на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, органи, които контролират половите хормони, наред с други неща, ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят на пониженото ниво на половите хормони.

Промени в сърдечната честота

Хормоните на щитовидната жлеза засягат функцията на почти всеки орган в тялото. Освен всичко друго, те влияят на това колко бързо бие сърцето. Хората с хипотиреоидизъм може да забележат, че пулсът им е по-бавен от обикновено, докато хипертиреоидизмът може да причини ускорен пулс. Хипертиреоидизмът също може да причини високо кръвно налягане и силен пулс.

Суха кожа

Сухата кожа и сърбежът също могат да бъдат симптом на хипотиреоидизъм. Промените в структурата и външния вид на кожата настъпват поради намалено кръвообращение, причинено от нарушена функция на щитовидната жлеза.

Забавеният метаболизъм заради хипотиреоидизъм може да намали количеството пот. Без влагата, осигурена от изпотяването, кожата бързо става суха и се лющи. Ако кожата е само суха, възможно е и вие да страдате от екзема, но ако страдате от чупливи нокти, косопад и бавно зарастване на рани, е време да посетите лекар.

Запек

Хората с хипотиреоидизъм понякога се оплакват от запек. От друга страна, свръхактивната щитовидна жлеза може да причини диария или по-чести движения на червата, които всъщност са симптоми на хипертиреоидизъм.

Внезапна болка в различни части на тялото

Появата на внезапна болка в мускулите, ставите и сухожилията може да показва нарушение в секрецията на хормоните на щитовидната жлеза.

Усещате студ

Дори да носите най-дебелото зимно яке при плюс 15 градуса, може да ви е студено. Това може да е симптом на хипотиреоидизъм. По-малко енергия, чийто спад е причинен от забавен метаболизъм, означава по-малко телесна топлина.

Подуване на врата и дрезгав глас

Промяната в гласа ви може да е признак на дисфункция на щитовидната жлеза. Един от начините да проверите състоянието е да прегледате внимателно врата си, за да видите дали можете да откриете някакви признаци на подуване на щитовидната жлеза.

Безсъние

Безсънието е свързано с редица здравословни проблеми, от депресия, сърдечно-съдови заболявания, до заболявания на щитовидната жлеза.

Често забравяне

Знаете, че трябваше да направите нещо днес, но не можете да си спомните какво? Недостигът на хормони на щитовидната жлеза може да бъде причина за забравянето и лошата памет.

Косопад

И хипотиреоидизмът, и хипертиреоидизмът могат да причинят косопад. В повечето случаи косата пораства отново, когато се регулират тези нарушения на щитовидната жлеза.

Вижте още: За какво е полезно маслото от люляк?

Имате висок холестерол

Въпреки че първо се мисли за проблеми със сърцето, високият холестерол може да е признак на проблем с правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Ако забележите някой от тези симптоми, време е да посетите лекар. Въз основа на лабораторни анализи може да се направи ранна диагностика и проследяване на дисфункцията на щитовидната жлеза, както и прилагане на подходяща терапия.