НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо ни е толкова трудно да отслабнем?

Защо ни е толкова трудно да отслабнем?

0
Премахване на излишните мазнини: Какво ни пречи да отслабнем?
Защо ни е толкова трудно да отслабнем?

Премахване на излишните мазнини – мисия на почти всеки с наднормено тегло, която рядко завършва с успех. Затлъстяването е враг номер едно на човека.

От една страна, това води до заседнал начин на живот, тъй като е много трудно за хората с наднормено тегло да спортуват. Освен това съхраняването на мазнини е сигнал за тялото ви, че идва глад, така че всички функции се забавят, за да се гарантира оцеляване.

Мастни натрупвания има и по стените на съдовете и в артериите.

Те ограничават доста притока на кръв и рано или късно това може да доведе до сърдечни проблеми.

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за смърт.

Ето защо много хора искат да отслабнат, но въпреки изобилието от диети, чудодейни хапчета, треньори за отслабване и диетолози, броят на хората с наднормено тегло се увеличава.

Освен това много от тях не успяват да отслабнат, въпреки че имат силно желание и упорито се опитват да го постигнат. Защо е така? Ето списък с възможни причини.

Почти всеки е с наднормено тегло

Дори физически здравите и мускулести хора с коремни мускули често са с наднормено тегло. И това не означава само прекомерно натрупване на мазнини, но и токсини, шлаки, дефектни протеини и т.н.

Целият този “боклук” може да се натрупа навсякъде в тялото ви, в стомаха, в съдовете и дори в клетките ви и да замърси тялото ви. И ако вашите мастни депа в тялото могат да бъдат намалени сравнително бързо, почистването на съдовете и клетките в тялото е далеч по-трудна и сложна задача.

Защо въобще се складират мазнините и “боклуците” от тялото

От 25-годишна възраст тялото ви вече е завършило своето формиране и от този момент нататък вече не се нуждае от толкова калории. Въпреки това, хранителните навици на хората често остават непроменени.

До 20-годишна възраст тялото ви може да използва всички калории, които приемате и не е необходимо да ги съхранява, но след това същото количество калории ще доведе до наддаване на тегло, защото тялото ви няма нужда да расте повече.

Не само се намалява нуждата от калории, но и метаболизмът ви се забавя с възрастта. В резултат на това много хора стават с наднормено тегло с напредване на възрастта, докато наднорменото тегло става по-трудно за сваляне.

Грешна формулировка на проблема

По принцип всички хора, които се борят със затлъстяването, искат преди всичко да се отърват от мазнините по корема или бедрата. Разбира се, мазнините са основният компонент на затлъстяването.

Но има много други ендогенни „отпадъци“, които се натрупват в тялото ви през целия живот. Ето защо, ако искате да отслабнете, трябва да подходите към този проблем комплексно, а не само да се фокусирате върху теглото си.

Самите мазнини ви пречат да отслабнете

Мазнините са сигнал за тялото ви, че идва глад. За да оцелее, то буквално започва да пести енергия, което води до постоянна умора и муден начин на живот.

Тялото на човек с наднормено тегло влиза в хибернация, така да се каже, и желанието за сън става постоянен спътник.

С кафе, цигари или енергийни напитки човек се опитва да остане буден, което допълнително „трови” организма и води до още по-лошо функциониране.

Почти винаги е необходим сериозен ритник под формата на заболяване или друг проблем, или желязна воля, за да промените начина си на живот и да започнете да отслабвате.

Повечето хора искат да отслабнат много бързо

Много хора с наднормено тегло искат да отслабнат много бързо, в идеалния случай в рамките на 2 до 3 месеца. Въпреки това, поради закона за запазване на енергията, загубата на тегло за толкова кратък период от време е почти невъзможно.

Разбира се, бихте могли да свалите няколко килограма, като използвате всякакви съмнителни или нездравословни методи, или да намалите мастните натрупвания в някои области с помощта на липосукция. Но какво се случва тогава?

Тази процедура може да доведе до сериозни увреждания, психични разстройства, заболявания на вътрешните органи и други здравословни проблеми.

Затова трябва да действате внимателно, ако искате да отслабнете здравословно и трайно и да се уверите, че то не надвишава 5 до 7 кг на месец.

Премахване на излишните мазнини само със спорт е трудно

Има около 9 калории в 1 грам мазнини. Така че 9000 калории трябва да бъдат изгорени, за да загубите само един килограм мазнини. Трябва да знаете, че това е много голямо количество. Ако трябваше да бягате на маратон, бихте могли да изгорите само 3000 до 4000 калории за разстояние от 42 км, в зависимост от теглото си.

Това би означавало, че ако бягате 84 километра на ден, ще загубите само 1 килограм мазнини.

Това е невъзможно. Така че е много трудно да се отървете от излишните мазнини. Натрупването им от друга страна е много просто и лесно.

Само няколко калорични дни са достатъчни, за да качите няколко килограма.

Освен това много хора дори не знаят как да спортуват, за да се отърват от мазнините. Или може би сте били във фитнес зала и сте виждали някои хора, които изглеждат много здрави и мускулести, но все пак имат любовни дръжки на корема си, от които не могат да се отърват.

Нямате абсолютно никаква представа колко мазнини всъщност имате

Много хора си мислят, че имат само няколко килограма наднормено тегло. Ето защо искат да се отърват от любовните дръжки на корема или мазнините по бедрата си и след това да могат да продължат да се хранят както обикновено.

Въпреки това, ако тези хора се придържат към диетата си и запазят хранителните си навици за известно време, те осъзнават, че са с над 3 до 4 килограма наднормено тегло.

Много хора не се придържат към диетата си, защото са демотивирани и разочаровани.

Отслабвате с 5 кг и все още виждате мастните си натрупвания по корема или други части на тялото си.

Хората често губят тегло на определени части от тялото си последно

Повечето хора губят тегло отгоре надолу. На първо място, ще загубите мазнини по гърдите, тъй като те не са жизненоважен елемент от човешкото тяло. След това лицето ви става по-тънко, последвано от вътрешните ви мастни резерви.

Местата, където искате да отслабнете, обикновено отнемат много време. Най-много време трябва за премахване на излишните мазнини по корема.

Това е мястото, където повечето хора спират диетата си. Искате стройно тяло, сваляте от 5 до 20 кг и омразните мастни натрупвания остават там, където са били.

Само малцината хора упорстват до победния край. Диетите също няма да помогнат за премахване на излишните мазнини. Защото краткосрочна промяна в хранителните ви навици и начин на живот, след която се връщате към обичайното си бързо хранене, ще ви върне там, откъдето сте започнали, за кратко време.

Но хората искат да се възнаградят за всички лишения, ограничения и страдания и, разбира се, тежестта не закъснява.

Често се появяват дори повече килограми.

Самата диета няма да ви помогне

Ако наистина искате да свалите излишните си килограми, трябва да промените отношението си към хранителните навици. Тогава губите излишните си килограми естествено и никога повече няма да напълнеете. Тогава вашата диета ще бъде не просто краткосрочна промяна в хранителните навици, а вашият нов начин на живот.

Вижте още: Грижа за кожата с мед

И така, какво точно трябва да се направи, за да отслабнете веднъж завинаги?

Първото нещо, което трябва да направите, е да промените настройката в главата си. Освободете се от ограничаващите вярвания, които ви пречат да превърнете здравословния начин на живот в норма на съществуване.

Второ, трябва да се научите как да спортувате, така че мазнините ви да изчезнат бързо и завинаги. И накрая, трябва да промените хранителните си навици.