НАЧАЛО ЗДРАВЕ Техника за справяне с паническата атака

Техника за справяне с паническата атака

0
Паническа атака Какво да направите, ако се появи
Техника за справяне с паническата атака

Паническа атака – какви са симптомите и какво да направите, ако се появи?

Някои хора не са в състояние да реагират, докато други имат ускорен пулс.

Какво да направите, когато възникне такава ситуация?

Хората реагират различно на стресови външни фактори. Може да почувствате, че сте в опасност. Така или иначе паниката е когнитивна и физическа реакция, която потиска логическото мислене на човек. В този момент не сме в състояние да мислим трезво или да реагираме.

Паниката може да се прояви с ускорен пулс, неравномерно дишане. Може да се появи повишено изпотяване, а някои хора дори изпитват замаяност. В такива моменти е трудно да се запази спокойствие, мислите прескачат от тема на тема или се създава натрапчив поток от мисли за случилото се или сценарий на това, което може да се случи.

Какво можете да направите, когато имате паническа атака?

Първо определете как реагирате на паниката – “парализирани” ли сте или пулсът ви е повишен?

Ако усетите, че нямате сили, че движенията ви са бавни, а дишането е затруднено, това означава, че реагирате на паниката с „парализа“. В такива ситуации е важно да се движите, да ускорите кръвообращението си – потупвайте ръцете си по тялото, като започнете от коленете нагоре, опитайте се да се разхождате динамично из стаята, напръскайте се със студена вода.

Може би реагирате бурно на паниката, т.е. ускоряването на пулса ви завладява толкова много, че забравяте за обичайните неща – да вземете ключовете от къщата или колата, да изключите ютията, да вземете пари. Дишането ви е учестено, понякога дори имате виене на свят. Важно е да се успокоите. Дишайте дълбоко и бавно, за да успокоите пулса си, започнете да броите от 100 назад.

Техника, която ще помогне за намаляване на тревожността и страха

Вижте още: Лечебни свойства на белия нарцис

Спрете и оставете всичко, с което се занимавате. Избройте 5 неща, които виждате. Можете също да ги запишете. След това фокусът на вниманието се измества към слуха, избройте 4-те звука, които чувате. След това фокусът се измества към тактилните усещания и трябва да изброите 3-те обекта, които докосвате. След това се опитайте да идентифицирате и изброите 2-та аромата, които усещате. Накрая се съсредоточете върху вкуса. Как се чувствате?

Можете да изпълнявате тази техника за успокояване при паническа атака навсякъде, където се намирате – у дома, на работа, в колата, сред природата… Също така, по този начин можете да помогнете на някой, който има паническа атака във вашата компания.