НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползи от зелето

Ползи от зелето

0
Употреба на зелето при здравословни проблеми
Ползи от зелето

Употреба на зелето при здравословни проблеми – помага и вътрешно и външно. Полезните му свойства са безспорни.

Всички знаем, че храната, която консумираме всеки ден, съдържа високи нива на различни хранителни вещества и допринася за нашето здраве. Затова я ядем, нали? Някои продукти имат лечебни свойства, когато се нанасят директно върху кожата.

Вярвате или не, компресите със зеле са често срещани в домашната медицина и са изключително ефективни.

Вътрешна употреба на зелето

Просто добавете зеле към любимата си супа или го консумирайте в салати и можете да се възползвате от невероятните му лечебни свойства. В комбинация с моркови и ябълки лечебните му свойства са още по-силни.

Сърдечни заболявания

Зелето съдържа тоцианин, водоразтворим полифенол, който намалява възпалението и укрепва капилярите, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и улеснява отделянето на азотен оксид. По този начин то всъщност предотвратява сърдечни заболявания и инфаркт. Поради тази причина трябва да консумирате поне две супени лъжици варено зеле или чаша зелев сок на ден.

Храносмилателни проблеми

Зелето съдържа високо ниво на калий, който балансира нивото на течностите в тялото. Също така съдържа много витамин С и антиоксиданти, които предпазват клетките от токсини и свободни радикали, както и витамини Е и К, сяра, бета-каротин, калий, магнезий, калций.

Медицински експерти твърдят, че консумацията на варено зеле може да помогне за лечение на диария, стомашни язви и запек. От друга страна, киселото зеле може да се използва за лечение на синдрома на раздразнените черва, възпалителни заболявания на червата и инфекциозна диария.

Външна употреба

Нанасянето на зеле върху рани наистина може да ви помогне да ги излекувате.

Вижте още: Сироп за възпалено гърло

Врастнали нокти

Много хора използват зелето за издърпване на гной от врасналите нокти и за предотвратяване на инфекция. Просто увийте пръста със зелев лист и го фиксирайте с превръзка. След това покрийте превръзката с чорап и оставете да действа за една нощ. Махнете превръзката на следващата сутрин и повторете процедурата на следващата вечер.