НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как се отглежда здрав и силен разсад от домати?

Как се отглежда здрав и силен разсад от домати?

0
Здрав и силен разсад от домати: Съвети и препоръки
Как правилно да се грижим за разсада от домати?

Здрав и силен разсад от домати ще имате, ако му осигурите подходящи условия за растеж. Ето за кои неща трябва да внимавате.

Светлина

Без подходящо осветление разсадът от домати ще стане тънък и слаб. Поради тази причина трябва да се постави на добре осветено място. През първите три дни след поникването, растенията се нуждаят от денонощно осветление.

Най-добре е да използвате фитолампа. През следващите четири дни разсадът трябва да бъде осветен в продължение на 16 часа на ден.

Оптимална температура

Веднага след сеитбата на семената, саксиите трябва да се съхраняват при температура в диапазона от 23 до 25 градуса над нулата. Веднага след като се появят първите кълнове, температурата трябва да се намали до 16-18 градуса.

Правилна почва

За отглеждане на разсад от домати е необходима питателна, лека, влагоемка, рохкава почва с неутрална киселинност.

За приготвянето на почвената смес са необходими субстрат (2 части), речен пясък и хумус (по 1 част). Към кофата със субстрата трябва да се добави 0,5 кг дървесна пепел.

Но по-удобно е да се използва готова почва за отглеждане на разсад.

Режим на поливане

Семената на доматите след засаждането и през първите 3-4 дни след поникването трябва да се навлажняват със спрей. След това покълналият разсад може да се полива с малка лейка. Разсадът трябва да се навлажнява под корена, като се предотвратява навлизането на влага в надземните му части.

Водата, използвана за поливане, трябва да е престояла, мека и със стайна температура. Най-добре е да поливате разсада сутрин. Поливането трябва да бъде умерено.

Подхранване

Първото подхранване трябва да се извърши след 10 дни от момента на поникването. На този етап разсадът може да се подхранва с азот, калий и фосфор.

Вижте още: Правилни грижи за малините

След 10 дни след първото подхранване разсадът от домати може да се подхрани втори път, като се използва същият тор.

Последният път, когато разсадът от домати трябва да се подхрани е 3-4 дни преди очакваната дата на засаждане на постоянното място. Като тор се използва смес от суперфосфат и дървесна пепел (1 супена лъжица на 10 литра вода) по половин чаша на растение.

Правилната грижа ви гарантира, че ще имате здрав и силен разсад от домати.