НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо сме уморени, изтощени и без енергия?

Защо сме уморени, изтощени и без енергия?

Пролетна умора: Защо се появява и как да я избегнем?
Защо се появява пролетната умора?

Пролетна умора може да изпита всеки. Чувствали ли сте се изтощени и без енергия през по-топлите дни? Не ви се прави нищо, дори не ви се занимава с домакински задължения?

Метеорологичните условия силно влияят на настроението ни, така че хората, живеещи в тропиците и субтропиците, са много по-щастливи. Въпреки че мнозина смятат, че пролетната умора не съществува, факт е, че по това време на годината много хора се чувстват уморени, особено при резки промени във времето, което е характерно за нашата страна.

Пролетната умора продължава от няколко дни до четири седмици и при всеки се проявява различно.

Това е състояние на организма, което възниква при адаптиране към по-топлите, много по-дълги дни, в дни с понижено атмосферно налягане.

През зимните месеци консумираме храни, които са по-калорични и по-трудно смилаеми, намалили сме приема на витамин С, който влияе върху оползотворяването на кислорода в нашите клетки и тъкани. Тренираме малко, малко се движим и това ни прави летаргични.

През зимните месеци има голям недостиг на витамин С. Той е един от основните виновници за умората, липсата на енергия и за косопада през пролетта.

В същото време през зимата ядем по-малко пресни плодове и зеленчуци, фокусирани сме върху месото.

Сънливи, „замаяни“ и депресирани сме, не спим добре и всичко това са показатели за пролетна умора. Виновникът е серотонинът. При недостиг имам секреция на мелатонин, който ни прави сънливи.

Почивката не означава просто сън, напротив. Пролетната умора се премахва с физическа активност в нормални граници.

Вижте още: Лек за болките в ставите

Внезапните промени на времето се отразяват на тялото ни така, че под въздействието на топлината тялото иска да се охлади. Младите излизат вечер и често не спят достатъчно и затова понякога колабират.

Хроничната умора се появява по всяко време, не само през пролетта. Активната почивка е много по-важна от пасивната, така че тялото да получава достатъчно кислород.

Разхождайте се, тренирайте, спете достатъчно почивайте, пийте много вода и консумирайте лека храна.