НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Домашни средства срещу брашнеста мана по краставиците

Домашни средства срещу брашнеста мана по краставиците

0
Брашнеста мана по краставиците: Домашни средства за борба
Домашни средства за пръскане на краставиците

Брашнеста мана по краставиците се появява по ред причини. Това е доста опасно заболяване. Тя може да се пренесе и върху съседните растения.

Разпространението на болестта се благоприятства от различни вредни насекоми, като белокрилката, и от определени климатични условия, като жега и висока влажност.

В тази статия ще споделим някои безопасни рецепти за тези, които определено не искат да използват никакви химикали.

И така, първото средство, което можете да използвате при брашнеста мана по краставиците е содата за хляб. Вземете 5 литра преварена вода и добавете 40 г сода бикарбонат и една супена лъжица течен сапун или шампоан. Всичко се разбърква добре до пълното му разтваряне и с получения разтвор напръскайте почвата, листата и стъблата на краставиците.

Второто безопасно средство е млякото. Вземете 1 литър мляко, добавете 40 капки йод и напръскайте краставиците. Използвайте го през целия вегетационен период на краставиците. Пръскайте ги редовно на всеки 10 дни.

Вижте още: Как правилно да се грижите за доматите?

Третото средство са люспите от лук. Те са много ефективни в ранните стадии на заболяването. Добавете 500 г люспи от лук към 5 л вода. Сложете тенджерата на котлона и варете на слаб огън, след което оставете да се накисва в продължение на два дни. Прецедете и с получения разтвор напръскайте краставиците.