НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да вдъхнете нов живот на мушкатото?

Как да вдъхнете нов живот на мушкатото?

0
Как се подрязва мушкато? Какво е важно да знаете?
Как да вдъхнете нов живот на мушкатото?

Как се подрязва мушкато и какво е важно да знаете? Мушкатото е едно от онези растения, които растат в търсене на светлина. Ето защо след месец-два на перваза на прозореца вместо цъфтящи цветя можете да видите криви клони с листа.

Но, ако го подрежете правилно, ще му вдъхнете нов живот.

Първо подгответе растението. В деня преди тази процедура полейте го с чиста, престояла вода. Трябва ви остър нож. Избършете го със спирт или друг антисептик.

Как се подрязва мушкато?

Мушкатото трябва да се отреже на 10-15 см от основата. Важно условие е на стъблото да има поне 4 живи пъпки, които по-късно ще започнат да се развиват.

Не режете издънките. Определено трябва да подхраните растението. Корените на младите растения са жизнеспособни и силни, така че торът ще им позволи бързо да развият зелена маса.

На този етап използвайте всеки тор, който съдържа азот и е предназначен за такива растения. На по-късен етап използвайте универсален тор за декоративни растения.

Как да вкорените мушкато?

Отрязаните стъбла могат да бъдат вкоренени. За да направите това, премахнете ненужните листа от стъблото, за да не усвоят всички хранителни вещества. Отстранете всички пръстени, ако има такива, и оставете само 2-3 листа. Оставете да изсъхнат за няколко часа.

Вижте още: Как правилно да се грижите за доматите?

Подходяща е торфена почва и почвата за разсад, смесена с перлит. Забийте стъблата на дълбочина 7-10 см, уплътнете субстрата и полейте обилно. Преди това се уверете, че има дренажни отвори в саксията!

Поставете разсада на добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина. Поливайте рядко, но не позволявайте на субстрата да изсъхне. Скоро ще забележите, че по стъблото се появяват пъпки и нови листа. Това е първият знак, че вкореняването е успешно.

Растенията ще ви се отблагодарят за грижите с буен цъфтеж.