НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползи от прополисовата тинктура

Ползи от прополисовата тинктура

0
Тинктура от прополис: Полезни свойства
Ползи от прополисовата тинктура

Тинктура от прополис – продукт, който е в състояние да ви спаси от вируси, гъбички и бактерии. В тази статия ще разберете за невероятните й полезни свойства.

При смесване на храносмилателните ензими на пчелите и смолистите вещества на растенията се образува адхезивно вещество с уникална формула – прополис. Пчелите се нуждаят от прополис за защита и дезинфекция на пчелните пити и кошери, а хората се нуждаят от него за лечение.

Лечебни свойства на тинктурата от прополис

Консумацията на тинктура от прополис помага за укрепване на имунитета, облекчава възпалителните процеси и действа като антиоксидант. Спектърът на действие при външно приложение е още по-широк: дезинфекцира и заздравява рани, регенерира кожата, облекчава болката, убива гъбичките.

Най-удобно е да закупите продукта от аптека, но можете да го приготвите и сами.

Употреба:

  • При фарингит и тонзилит – гаргара с тинктура, разредена с физиологичен разтвор в съотношение 1:10.
  • Същият разтвор се използва за изплакване на устната кухина при зъбни заболявания.
  • При синузит – накапване и промиване на носа с разредена тинктура в посочената по-горе пропорция.
  • При отит поставете в ухото памучен тампон, навлажнен в разтвора. Ако е за дете, трябва да разредите с преварена топла вода 1:1.
  • При заболявания на дихателните пътища се прилагат инхалации с тинктура (1 капка тинктура на 5 мл физичен разтвор). Приготвената течност трябва да се излее в инхалатора.
  • Като общоукрепващо средство – разтворете 15-20 капки тинктура в лъжица мляко или вода и изпийте 30 минути преди хранене.
  • За лечение на стомашни заболявания 15-20 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл топла вода и да се изпият 30 минути преди хранене.
  • Кожни лезии, рани, херпесни обриви, гъбични инфекции на стъпалата и ноктите и пърхот се третират с компреси.

С целия положителен ефект на прополиса върху човешкото тяло, все пак трябва да се консултирате с лекар, за да постави точна диагноза и да предпише лечение!

Вижте още: Рецепти с борови шишарки

Прополисът е противопоказан за хора, алергични към пчелни продукти. За деца, бременни жени и шофьори, употребата на лек на алкохолна основа също е противопоказана (може да се използва само външно). Поради високия риск от алергични реакции, децата под 3-годишна възраст не бива да бъдат лекувани с каквито и да е препарати на базата на прополис.

Ако нито едно от изброените противопоказания на тинктурата от прополис не се отнася за вас и понасяте добре употребата на този продукт, без никакви реакции, тогава можете спокойно да започнете да лекувате тялото си.