НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Дори старо клонче ще пусне силни корени само за седмица: Невероятно средство...

Дори старо клонче ще пусне силни корени само за седмица: Невероятно средство за вкореняване

0
Успешно вкореняване на резници: Стъпки, които да следвате

Успешно вкореняване на резници – това е мечтата на всеки градинар или производител на цветя. И ако някои култури се вкореняват без проблеми, други не образуват заветните корени дори след много положени усилия.

Днес ще ви споделим метод за бързо и успешно вкореняване на резници, дори на най-взискателните.

Лист от алое

Счита се за едно от най-мощните естествени вкореняващи средства.

Разрежете един лист от алое вера на няколко парчета.

Забийте резници от двете страни на отрязаното парче. Оставете за един ден. След това ги засадете в субстрата.

Засаждане на резници

За вкореняване е най-добре да използвате лека почва, която е добре пропусклива за въздух и влага. Това предотвратява загниването на резниците и ускорява процеса на вкореняване.

Най-подходяща за целта е почвата за сукуленти, смесена с перлит или вермикулит.

Не забравяйте да напръскате субстрата с биофунгицид, за да предотвратите гниенето на резниците и да обогатите почвата с полезни микроорганизми, които също така ще насърчат по-бързото развитие на корените.

Междувременно засадете резниците в субстрата и поливайте с обикновена вода. Субстратът трябва да бъде добре навлажнен, но внимавайте да не прекалите.

Покрийте с найлонов плик. Сложете саксията с резници на перваза на прозореца. Топлината, светлината и високата влажност ще свършат своята работа.

Поливане с настойка от мая за бързо вкореняване

Вижте още: Подхранване на пипера с домашен тор

След като почвата с резниците изсъхне, използвайте втори стимулант за вкореняване. На литър топла вода са достатъчни 5 г мая и една чаена лъжичка мед.

Желателно е предварително да се разтвори маята отделно в малко количество топла вода. Оставете инфузията да престои няколко часа, след което пристъпете към поливане на резниците. Също така не забравяйте да я използвате на влажна почва.

Този метод успява на 90%.