НАЧАЛО ЗДРАВЕ Полезни рецепти с жълт кантарион

Полезни рецепти с жълт кантарион

0
Рецепти с жълт кантарион при различни здравословни проблеми
Полезни рецепти с жълт кантарион

Рецепти с жълт кантарион се използват при различни здравословни проблеми. Тази билка има специфичен аромат и горчив вкус и е много богата на желязо, етерични масла, смола, каротин и витамин С.

Използва се най-вече под формата на чай, масло, капки, капсули и таблетки.

Напоследък жълтият кантарион се доказа като добро средство за лечение на депресия и това може да бъде доказано от множество научни изследвания. Освен това е отличен за облекчаване на симптомите при бъбречно заболяване, хемороиди, гастрит, язва на стомаха и безсъние.

Рецепти с жълт кантарион

Чай при гастрит

Залейте една супена лъжица сушени цветове от жълт кантарион с 200 мл гореща вода, покрийте и оставете да престои 10-15 минути. Пийте три пъти дневно след хранене.

Чай срещу депресия и тревожност

Добавете в чашата по лъжица изсушени цветове от жълт кантарион и бял равнец, залейте ги с 200 мл гореща вода и оставете да престои 10 минути. Препоръчително е да се пие три пъти на ден.

Масло за рани и изгаряния

Сложете четири големи лъжици цветове от жълт кантарион в буркан и ги оставете за един ден да изсъхнат малко. Залейте ги с един литър зехтин, затворете буркана и оставете да престои шест седмици.

Можете да използвате това масло при порязвания, изгаряния, рани и хемороиди.

Вино за по-добро храносмилане

Залейте петдесет грама цветове от жълт кантарион с литър бяло вино и оставете да престои на топло място за един месец. Прецежда се и се пие по 100 мл дневно преди хранене.

Вижте още: Лек срещу болки в ставите и костите

Жълтият кантарион стимулира чернодробните ензими да обработват лекарствата по-бързо и по този начин намалява концентрацията им в кръвта, което означава, че елиминира ефектите на лекарството, така че не трябва да се използва едновременно с лекарства, особено с антидепресанти.